Yle: Arkkipiispa Mäkinen ei innostu sooloilusta samaa sukupuolta olevien vihkimisessä

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi Ylen Ykkösaamussa, ettei ole viisasta toimia vastoin kirkon kantaa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan osa papeista aikoisi vihkiä homopareja heti kun se lain mukaan on mahdollista eli maaliskuussa 2017.

Kirkko ja kaupungin haastattelema helsinkiläispappi kertoi saaneensa parissa tunnissa kiinni kymmenen kollegaansa, jotka ovat valmiita vihkimään mies- ja naispareja heti lain astuttua voimaan.

Helsingin hiippakuntadekaani Reijo Liimatainen piti todennäköisenä, että näin myös tapahtuu.

Samaa sukupuolta olevien parin kohdalla kirkon kannalta hankalaksi osoittautuu kirkkolain sanamuoto, jossa ei oteta kantaa vihittävien sukupuoleen. Kirkkokäsikirjassa tosin puhutaan morsiamesta ja sulhasesta.

”Kirkkolaki ei ota kantaa vihittävien sukupuoleen. Osa toki on sitä mieltä, että jos kirkkojärjestys olisi kirjoitettu teologisin perustein, siellä lukisi, että avioliitto on miehen ja naisen välinen, Liimatainen sanoo Helsingin Sanomissa

Liimatainen arvioi myös, että ennen kuin kirkolliskokous ottaa asiaan kantaa, kirkon hippakunnissa voi syntyä erilaisia käytäntöjä.

Arkkipiispa Mäkinen sanoi Ykkösaamussa ymmärtävänsä sen, että vihkijöiksi lupautuvat papit haluavat olla ihmisen rinnalla. Mäkinen sanoi myös, ettei ei kuitenkaan itse usko omavaltaisuuteen, eikä hänestä ole viisasta toimia vastoin kirkon kantaa.

”Itse ajattelen, että pitää malttaa kulkea kirkon oman järjestyksen kautta”, Mäkinen sanoo

Piispainkokouksessa on parhaillaan meneillään linjausten teko siitä, millaisia ohjeita papeille annetaan kun uusi laki astuu voimaan.

Kotimaa24 kertoi viime kesänä Vesa Keskisen avioliitosta syntyneen mediakohun seurauksena, että pappien toimittama avioliittoon vihkiminen myös samaa sukupuolta olevien välillä on juridisesti pätevä, vaikka olisikin vastoin kirkon omia linjauksia ja käytäntöjä.

Keskisen tapauksessa kyse oli siitä, etteivät sulhanen ja morsian kuuluneet kirkkoon, vaikka pappi heidät vihki. Avioliitto oli juridisesti pätevä, mutta vihkimisen toimittanut pappi sai myöhemmin tuomiokapitulilta huomautuksen.

Kuuma kirkollinen kysymys onkin nyt: jos papit ryhtyvät vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja vastoin kirkon ohjeistusta, minkälaisia sanktioita heille siitä mahdollisesti koituu.

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

Essee: Teologia ja juridiikka eivät elä tyhjiössä – ja siksi ne törmäävät kirkossa

Vesa Keskisen vihkinyt pappi sai huomautuksen

Tapaus Keskinen paljasti – pappi voisi vihkiä homoparin

Edellinen artikkeliCanterburyn arkkipiispan oikea isä selvisi
Seuraava artikkeliEspoonlahden kirkon peruskorjaus alkaa

Ei näytettäviä viestejä