Vesa Keskisen vihkinyt pappi sai huomautuksen

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituliin oli kanneltu Vesa Keskisen kirkolliseen avioliittoon vihkineen papin toiminnasta.

Kantelija pyysi selvittämään Suomen luterilaiseen kirkkoon kuulumattomien henkilöiden avioon vihkimisen kirkkojärjestyksen mukaisuutta. Kapitulin selvityksen mukaan Keskinen ja tämän nykyinen vaimo eivät kumpikaan kuuluneet kirkkoon vihkimisen hetkellä.

Lehtitietojen mukaan avioliitto rekisteröitiin myöhemmin maistraatissa.

Rovasti Jukka Pukkila kertoo kapitulin ratkaisun mukaan pitäneensä itsestään selvänä, että Vesa Keskinen kuuluu kirkkoon. Keskinen oli Pukkilalle ennestään tuttu. Rovasti on kertonut, että papereita täyttäessään hän ei ollut huomannut, että kirkollisessa vihkimisessä tarvittavat tiedot -kohta oli tyhjä.

Pukkila on virkauransa aikana täyttänyt papereita useita kertoja. Pukkila on kertonut arkkihiippakunnan tuomiokapitulille, että yleensä avioliiton esteiden tutkinnan on suorittanut kirkkoherranvirasto. Tällä kertaa paperit oli tilannut Keskisen sihteeri maistraatista. Pukkilan mukaan hänen olisi pitänyt tarkistaa paperit tarkemmin ja todeta, ettei vihkiminen ole mahdollinen. Pukkila on viestittänyt kapitulin ratkaisun mukaan olevansa pahoillaan huolimattomuudestaan.

Selvitykset kuultuaan Turun tuomiokapituli on päättänyt antaa rovasti Pukkilalle huomautuksen virkavelvollisuuden vastaisesta menettelystä. Lisäksi se kehottaa rovastia jatkossa selvittämään tarkoin etukäteen kirkollisen avioliittoon vihkimisen edellytykset ja noudattamaan kirkkojärjestyksen säännöksiä asiassa.

Kapituli toteaa, että Suomen luterilaisen kirkon papilla ei ole toimivaltaa toimittaa avioliittoon vihkimistä, jos toinen tai molemmat vihittävistä eivät kuulu Suomen luterilaiseen kirkkoon.

Kantelussa pyydettiin selvittämään myös maistraatin toimintaa. Kapituli toteaa, ettei sen toimivaltaan kuulu maistraattien toiminnan valvominen. Näin ollen tuomiokapituli ei voi tutkia maistraatin ratkaisua hyväksyä lailliseksi avioliitoksi papin vastoin kirkon säännöksiä toimittamaa avioliittoon vihkimistä.

Lue myös:

Kapituli selvittää Vesa Keskisen vihkipapin toimintaa

Tapaus Keskinen paljasta – pappi voisi vihkiä homoparin

Edellinen artikkeliVanhin tunnettu versio Raamatun King James -käännöksestä löytyi
Seuraava artikkeliLaajasalo pohtii muutoksia pappisasessorin vaaliin

Ei näytettäviä viestejä