Yhteisvastuukeräys välttää sosiaalisia kontakteja – kolmasosa tuotosta vaarassa

Koronavirusepidemia mutkistaa myös kirkon Yhteisvastuukeräyksen toteuttamista. Koska sosiaalisia kontakteja on syytä välttää, perinteiset lipas- ja listakeräykset joutuvat tauolle. Samoin konsertteja ja tapahtumia perutaan.

– 70-vuotiaalle keräykselle on käynyt kuten muillekin 70-vuotiaille: on käsketty pysymään kotona. Tietysti tämä vaikuttaa merkittävästi keräyksen tulokseen, keräysjohtaja Tapio Pajunen kommentoi Kotimaa24:lle.

Evankelis-luterilaisen kirkon suurkeräyksessä lipas- ja listakeräysten tuotto on muodostanut kolmanneksen koko tuotosta. Tänä vuonna keräystuotto ohjataan vanhemmuuden tukemiseen Suomessa ja maailmalla.

Yhteisvastuukeräyksestä on lähtenyt seurakunnille ohjeistus. Siinä muistutetaan keräystavoista, jotka eivät perustu ihmiskontakteihin. Näitä ovat muun muassa seurakuntien nettisivuille lisättävät linkit, MobilePay-mahdollisuus, perinteisen pankkilahjoitusmahdollisuuden esillä pitäminen sekä puhelu- ja tekstiviestilahjoitukset.

Myös seurakunnista striimattavien jumalanpalvelusten yhteydessä voi tarjota mahdollisuutta osallistua kirkon eri yhteistyöjärjestöjen rahankeräyksiin. Kirkkohallitus antoi asiasta ohjeistuksen 20.3.

Kirkkohallitus huomauttaa, että vaikka kyse ei ole kolehdista, rahankeräystenkin suhteen on syytä noudattaa kolehtisuunnitelmaa. Jos suunnitelmassa on kohteita, joilla ei ole keräyslupaa, kehotus on jätettävä antamatta tai kohdistettava toisaalle.

Kotimaa24:n julkaisija Kotimaa Oy on osa Yhteisvastuukeräystä toteuttavaa Kirkkopalvelut-konsernia.

Kuva: Olli Seppälä. Yhteisvastuukerääjien keräysliivejä Helsingin Munkkivuoren kirkolla keräyksen avauksessa helmikuussa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.