Virtuaaliset Suviseurat innostivat kotiseuroihin – "Kokemus jättää positiivisen jäljen"

Pohjoismaiden suurin hengellinen kesätapahtuma, vanhoillislestadiolaisten Suviseurat, järjestettiin tänä vuonna muiden suurten tapahtumien tavoin virtuaalisesti. Teemalla Tapahtukoon sinun tahtosi pidetyt juhlat alkoivat 25.6. ja päättyivät 29.6.

Tämän vuoden Suviseurojen piti alun perin olla Reisjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla. Tapahtumaa siirrettiin pandemian takia, ja Reisjärven vuoro isännöidä suurtapahtumaa koittaa vuoden päästä.

Vuodesta 1906 järjestettyjen Suviseurojen peruuntuminen on erittäin harvinaista. Kesäjuhla jätettiin pitämättä kulkutaudin takia vuonna 1915. Jatkosodan aikana juhlat jäivät väliin vuosina 1941 ja 1944.

Virtuaalisissa Suviseuroissa seurapuheita, jumalanpalveluksia ja musiikkiesityksiä pystyi kuuntelemaan radiosta tai katsomaan YouTubesta. Moni seurasi ohjelmaa yhdessä perheen tai koko suvun kanssa.

Pääosa Suviseurojen ohjelmasta lähetettiin Oulussa sijanneesta studiosta. Kesäjuhlatunnelmaa sinne oli rakennettu muun muassa koivunrungoin ja kukkakoristein.

Oulun tuomiokirkossa pidettiin lauantaina ehtoollislaulujen ilta. Siinä kuultiin noin kolmenkymmenen laulajan voimin ehtoollisen viettoon liittyviä Siionin lauluja ja virsiä. Sunnuntain sanajumalanpalvelus tuli puolestaan Ylikiimingin kirkosta.

Perheet kokoontuivat yhteen

Suviseurojen taustalla olevan Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) johtokunnan puheenjohtaja Matti Taskila kertoo, että poikkeuksellisella tavalla toteutetuista juhlista on tullut paljon myönteistä palautetta.

– Kommentoitiin, että radiosta ja netistä seurattunakin Suviseurat tuntuivat aivan oikeilta. Myös SRK:lle on tärkeä asia, että suviseuraperinne ei katkennut.

Poikkeusvuoden Suviseurojen ohjelma toteutettiin suurimmaksi osaksi studiossa. Kesäseuraradion ohjelman tuottaminen rakentui pääosin vapaaehtoisten varaan.

– Uskon kuitenkin, että jos toteuttaisimme virtuaaliset Suviseurat toisen kerran, uusia aluevaltauksia ja erilaisia luovia ratkaisuja syntyisi. Nyt toimimme pitkälti varman päälle.

Päättyneet Suviseurat tullaan muistamaan myös kotiseuroistaan. Eri puolilla maata perheet kerääntyivät yhteen seuraamaan kesäjuhlia. Jotkut rakensivat perinteisen juhlaportin, ja pystytettiinpä kesäkioskejakin omalle pihamaalle.

Onnistuneista virtuaalijuhlista huolimatta Taskila odottaa jo ensi vuotta, jolloin on tarkoitus pitää aivan normaalit Suviseurat kenttäolosuhteissa. Seurakansa pääsee kokemaan muun muassa yhteisen ehtoollisen, johon osallistuu parhaimmillaan noin 30 000 ihmistä.

– Ihmisten kanssa kasvotusten oleminen on niin luontevaa. Mutta kyllä tämä vuosi on antanut meille näkemyksiä virtuaalisuudesta. Tämä kokemus jättää positiivisen jäljen.

Suunnitelmien mukaan Suviseurat on tarkoitus järjestää kesällä 2021 Reisjärvellä. Sen jälkeen vuorossa ovat Loppi, Kauhava ja Pudasjärvi.

Kuva: Arttu Alasaarela / Suviseurojen kuvapalvelu. Puhujakoroke Suviseurojen studiossa Oulussa.

Lue myös:

Piispa Keskitalo Suviseurojen kuuntelijoille: Jumalan tahdolla on yhteiskunnallinen ulottuvuus

Arkistojuttu 2019: Suviseurat keräsi Muhokselle enimmillään 79 000 vanhoillislestadiolaista yhtä aikaa – katso kuvat viikonlopun varrelta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.