Piispa Keskitalo Suviseurojen kuuntelijoille: Jumalan tahdolla on yhteiskunnallinen ulottuvuus

Maallistuminen on heikentänyt käsitystä siitä, että myös yhteiskunnallinen päättäjä vastaa toiminnastaan Kaikkivaltiaan Jumalan edessä, Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo sanoi puhuessaan vanhoillislestadiolaisten Suviseurojen avajaisissa perjantaina.

– Ei kannata kuitenkaan vain surkutella, sillä on paljon myös omassatunnossaan tarkkoja ja oikeudentuntoisia päättäjiä, Keskitalo jatkoi.

Piispa piti puheensa studiosta Oulusta. Koronapandemian takia Reisjärvelle valmistellut Suviseurat siirrettiin ensi vuoteen. Maanantaihin 29.6. saakka seuraohjelmaa voi seurata radion ja verkon välityksellä.

Vanhoillislestadiolaisten Suviseurat on Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen suurtapahtuma. Muhoksen Suviseuroihin osallistui viime vuonna yhtä aikaa enimmillään 79 000 ihmistä.

Keskitalo mainitsi, että Suviseurojen teemana on tänä vuonna "Tapahtukoon sinun tahtosi". Hän sanoi, että maa ja taivas ovat arkisessa puheessa toistensa vastakohtia. Isä meidän -rukouksessa ne eivät sitä ole. Yhdistävänä tekijänä maan ja taivaan välillä on Jumalan tahto.

Keskitalo sanoi, että on luonnollista suunnitella elämää monin tavoin ja toivoa siihen positiivisia asioita.

– Tästä näkökulmasta katsottuna Jumalan tahdon toteutumisen pyytäminen saattaa tuntua ikään kuin ohjasten antamiselta pois omista käsistä Jumalalle.

Voimme kuitenkin luottaa siihen, että Jumalan tahto on hyvä, piispa sanoi.

Hän jatkoi, että Jumalan tahdolla on myös yhteiskunnallinen ulottuvuutensa.

– Suomessa ja länsimaissa yleisesti kristilliset arvot ovat vaikuttaneet yhteiskunnan muotoutumiseen ja lainsäädäntöön. Kristillinen ihmiskäsitys ja lähimmäisenrakkauden ajatus ovat taustalla nähtävissä esimerkiksi tasa-arvoa ja heikoimmista huolehtimista korostavissa laeissa ja käytännöissä.

Keskitalo sanoi, että luterilaisessa ajattelussa on pidetty tärkeänä kahden hallintavallan, maallisen ja hengellisen, erottamista. Silti ne eivät ole täysin erillisiä: maallinenkin esivalta on viime kädessä saanut vallan Jumalalta.

Surkuttelun sijaan kristittyjen tehtävä on rukoilla Jumalan mielen mukaista kehitystä yhteiskunnassamme ja koko maailmassa, Keskitalo totesi.

Kuva: Arja Rautakoski / Suviseurojen kuvapalvelu

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.