Viimeistä vaille valmista – Ukrainan itsenäinen ortodoksinen kirkko valitsi uuden johtajansa

Ukrainaan on syntymässä uusi täysin itsenäinen eli autokefaalinen ortodoksinen kirkko, mikä katkaisee 332 vuotta kestäneen kirkollisen riippuvuussuhteen Moskovan patriarkaattiin.

Lauantaina maan pääkaupungissa Kiovassa pidetty synodi valitsi Kiovan arkkipiispaksi ja koko Ukrainan metropoliitaksi Perejaslavin ja Bila Tserkvan metropoliitta Epifanioksen. Uusi arkkipiispa ja metropoliitta on 39-vuotias.

Epifanios matkustaa tammikuun alussa Istanbuliin, missä Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I luovuttaa hänelle Tomos-nimisen asiakirjan, jolla uuden itsenäisen kirkon täysi itsenäisyys tunnustetaan.

Venäjän ortodoksinen kirkko eli Moskovan patriarkaatti on vastustanut Ukrainan ortodoksien itsenäistymispyrkimyksiä. Lokakuussa se katkaisi ekumeeniset suhteet Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin kanssa.

Lauantaina Kiovan Pyhän Sofian katedraalissa pidetyssä kokouksessa oli paikalla 64 piispaa, jotka edustivat kaikkia kolmea Ukrainan jakautuneen ortodoksisen kirkon osia. 42 piispaa tuli itse itsenäiseksi julistautuneesta Kiovan patriarkaatista, 12 Ukrainan autokefaalisesta ortodoksisesta kirkosta ja kymmenen Moskovan patriarkaatin alaisesta Ukrainan autonomisesta kirkosta.

Uudempien tietojen mukaan ”moskovalaisia” piispoja olisi kuitenkin tullut paikalle vain kaksi.

Kokouksessa oli läsnä myös Ukrainan presidentti Petro Porošenko. Hän tervehti synodin päätöstä uuden kirkollisen pään valitsemisesta merkkinä Ukrainan kirkon lopullisesta itsenäistymisestä Moskovan alaisuudesta.

Presidentti totesi myös, että Ukrainassa valtio ei tule sekaantumaan kirkon asioihin eikä maahan tule valtiokirkkoa.

Ylivoimaisesti suurin osa Ukrainan ortodokseista kuuluu nyt uudeksi kirkoksi yhdistyneeseen kirkkoon. Varsinkin Ukrainan itäosissa on kuitenkin laajoja alueita, joissa suurin osa ortodokseista kuuluu Moskovan patriarkaatin alaisiin hiippakuntiin.

”Ei ole odotettavissa helppoa tietä yhden yhdistyneen Ukrainan ortodoksisen kirkon synnylle, jossa myös Moskovan patriarkaatin kirkko olisi mukana”

On aikaista sanoa, miten Ukrainan kirkollinen tilanne kehittyy tästä eteenpäin. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkoasiain osaston teologian ja ekumenian johtava asiantuntija Tomi Karttunen arvioi, että päätös kanonisen eli kirkko-oikeudellisen tunnustuksen saamisesta Konstantinopolin patriarkalta uudelle Ukrainan autokefaaliselle kirkolle on merkittävä. Taustalla ovat Ukrainan autokefaalinen kirkko, joka sai alkunsa Ukrainassa jo vuonna 1918 sekä Kiovan patriarkaatti, joka perustettiin vuonna 1992.

– Näitä kahta kirkkoa eivät muut ortodoksiset kirkot olleet aiemmin tunnustaneet. Särön kuvaan tuo se, että Moskovan patriarkaatin alainen autonominen Ukrainan ortodoksinen kirkko näyttää jäävän tämän kirkon ulkopuolelle, Karttunen sanoo.

Kommentaattorit ovat Karttusen mukaan kiinnittäneet huomiota Ukrainan presidentin ja valtion voimakkaaseen panokseen Ukrainan ortodoksisen kirkon itsenäistymisprosessissa, mikä entisestään politisoi tapahtumia.

– Taustalla vaikuttaakin Venäjän ja Ukrainan välinen kärjistynyt poliittinen tilanne. Ei ole odotettavissa helppoa tietä yhden yhdistyneen Ukrainan ortodoksisen kirkon synnylle, jossa myös Moskovan patriarkaatin kirkko olisi mukana, Karttunen muistuttaa.

Vastakkain tilanteessa ovat myös Konstantinopolin ja Moskovan patriarkaatit. Moskovan näkökulmasta Ukrainan irtautuminen on vaikea asia.

– Venäjän ortodoksisella kirkolla on vuosituhantinen hengellinen side Kiovan Venäjään ruhtinas Vladimirin kasteen paikkana vuonna 988, Tomi Karttunen muistuttaa.

Kuva: Frolexandr / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0. Metropoliitta Epifanios

Lue myös:

Ukrainan ortodoksinen yhdistymissynodi kokoontuu Kiovassa lauantaina

Suomen ortodoksit: Venäjän kirkon päätös katkaista ehtoollisyhteys on yksipuolinen ja surullinen

Ehtoollisyhteys Moskovan ja Konstantinopolin välillä katkesi – tilanne huolestuttaa myös Suomessa

Ukrainan ortodoksikirkko sai itsenäisyytensä – Konstantinopolin ja Moskovan patriarkaattien välit koetuksella

Patriarkaattien diplomaattinen välirikko voi vaikuttaa Suomen ortodoksiseen kirkkoon

Venäjän ortodoksinen kirkko katkaisee siteet Konstantinopoliin

Pitkä kiista saattaa päättyä Ukrainan hyväksi – Ukrainan ortodoksinen kirkko saamassa itsenäisyyden

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKevan kysely: Kirkon työ innostaa – ongelmana epäasiallinen kohtelu työpaikoilla
Seuraava artikkeliSleytä rasittavat miljoonatappiot – luvassa yt-neuvottelut ja luopuminen Helsingin keskustan toimistotiloista

Ei näytettäviä viestejä