Venäjän ortodoksinen kirkko katkaisee siteet Konstantinopoliin

Venäjän ortodoksinen kirkko eli Moskovan patriarkaatti on katkaissut diplomaattisuhteensa Konstantinopolin patriarkaattiin, jonka alaisuuteen kuuluu yli 300 miljoonaa ortodoksikristittyä. Asiasta kertoo Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Suhteiden katkaiseminen on vastaus siihen, että Konstantinopolin patriarkka Bartolomeus tunnustaa Ukrainan ortodokseille itsenäisen aseman.

Monet ukrainalaiset kristityt vastustavat sitä, että Moskovan patriarkka Kirill antaa tukensa Venäjän tukemille kapinallisille Itä-Ukrainassa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi tulevaa jakautumista hälyttäväksi ja lisää, että "Moskovalle ja koko ortodoksiselle maailmalle ainoa suositeltava skenaario on säilyttää yhtenäisyys".

Venäjä näkee Kiovan Venäjän ortodoksisen kirkon historiallisena kehtona. Venäjän ortodoksinen kirkko on ulottanut valtansa jo pitkään Ukrainan kirkkoon. Toisaalta Ukrainan ortodoksisesta kirkosta erillinen Kiovan patriarkaatti julisti olevansa itsenäinen jo 1990-luvun alussa, mutta muut ortodoksikirkot eivät ole tätä ennen tunnustaneet sitä.

Venäjän kirkon tiedottajan Vladimir Legoidan mukaan Moskovan patriarkaatin korkein päättävä elin Pyhä synodi on päättänyt keskeyttää osallistumisensa kaikkeen, missä Konstantinopolin patriarkaatin edustajat ovat puheenjohtajana. Synodin päätöksessä sanotaan, että Venäjän kirkko lopettaa kaikki yhteiset palvelukset Konstantinopolin kanssa ja Moskovan patriarkka Kirill lopettaa Konstantinopolin patriarkka Bartolomeuksen mainitsemisen rukouksissaan.

Venäjän kirkon ulkosuhteiden päällikkö metropoliitta Hilarion kuvaili tilannetta ”suhteiden hajoamiseksi”.

– Jos otetaan esimerkki maallisesta elämästä, päätös tarkoittaa suunnilleen samaa kuin diplomaattisuhteiden katkeaminen, hän sanoi Ria Newsin mukaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Pitkä kiista saattaa päättyä Ukrainan hyväksi – Ukrainan ortodoksinen kirkko saamassa itsenäisyyden

Oikaisu 20.9.2018 kello 9.40: Uutisesta poistettu lause, joka viittasi virheellisesti Kiovan patriarkaatin kuuluvan Moskavan patriarkaatin alaisuuteen. Kiovan patriarkaatti on 1990-luvun alussa Ukrainan itsenäistymisen jälkeen julistautunut autokefaaliseksi.

Oikaisu 19.10.2018 kello 11.40: Uutisessa puhuttiin virheellisesti Moskovan patriarkaatin alaisuuteen kuuluvasta Ukrainan ortodoksisesta kirkosta Kiovan patriarkaattina. Ne ovat kaksi eri kirkkoa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.