Viimeinen arkkipiispanvaalin paneeli: Turussa keskustelivat ”erotuomari” ja ”valmentaja”

Arkkipiispanvaalin viimeinen paneeli pidettiin tänään perjantaina Turun tuomiokirkossa. Se oli myös nähtävissä Yle Areenasta suorana lähetyksenä.

Espoon hiippakunnan piispa, teologian tohtori Tapio Luoma ja Porvoon hiippakunnan piispa, teologian tohtori Björn Vikström keskustelivat leppoisassa hengessä, vaikka Vikström yrittikin haastaa Luomaa ja tehdä heidän välilleen eroa.

Vikström vertasi Luomaa labradorinnoutajaksi ja erotuomariksi ja itseään terrieriksi ja valmentajaksi.

Ensimmäisen kierroksen useiden paneelien aikana ehdokkailta kysyttiin paljon samoja kysymyksiä, mutta myös paikallisia yllätyksiä. Turun yllätyksenä voidaan pitää kysymystä siitä, mitä ehdokkaat sanoisivat papille, joka on menettänyt uskonsa.

– Ei papin työ ole kiinni omasta uskosta. En julista omaa uskoani vaan kirkon uskoa. Tärkeää olisi, että piispana pystyisin kuuntelemaan pappia. Ja onhan piispallakin uskonsa kanssa huonoja hetkiä, Vikström sanoi.

Luoma puolestaan sanoi, ettei ole tavatonta, että usko on välillä luja ja välillä vähemmän luja.

– Tunnen mitä tunnen, mutta Jumala on läsnä olemisen perustuksessa.

Vikströmin ja Luoman selkein periaatteellinen ero tulee esiin suhtautumisessa sateenkaarivihkimisiin. Asiaa on vaalikampanjan aikana kysytty heiltä useasti eikä Turun paneelikaan tuonut siihen uutta valoa. Vikström oli vihkimisten kannalla, Luoma toppuutteli, vaikka uskoi kirkon vielä jonain päivänä hyväksyvän vihkimisen.

Luoma korosti moneen otteeseen olevansa hämmentynyt samaa sukupuolta olevien avioliiton vuoksi ja edustavansa samoin tuntevaa kirkkokansaa ja suomalaisia. Hän haluaisi jatkaa keskustelua ja yhteisen näkemyksen etsimistä niin, että vihkimisen torjujat ja kannattajat kuulisivat tosiaan.

Yle Turun vastaavan tuottajan Antti Korhosen juontaman paneelin lopuksi ehdokkaat saivat kehua toisiaan.

– Björn on mukava kaveri, hänen kanssaan on helppo keskustella, hän on sivistynyt ja hänen argumenttejaan on helppo seurata, vaikka ei olisikaan samaa mieltä, Tapio Luoma sanoi.

– Tapio on selkeä, häneen voi luottaa, hän on hyvä ”erotuomari” ja hänellä on vahva hengellinen identiteetti, listasi puolestaan Vikström.

Katso keskustelun tallenne Yle Areenasta

Kuva: Jukka Granström. Espoon piispa Tapio Luoma (vas.) ja Porvoon piispa Björn Vikström.

Lue myös:

Analyysi: Konservatiivien motiivit, eläkepappien aktiivisuus ja neljä muuta syytä, jotka ratkaisevat arkkipiispanvaalin

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Lukijat tunnistivat ehtoollista jakavat papit
Seuraava artikkeliEvankeliumiselitys: Kiusattu Kristus antaa voiman kärsivälle

Ei näytettäviä viestejä