Vääntö Venäjän lipusta sai vanhoillis­lestadiolaiset tekemään poikkeuksellisen ratkaisun – kesän Suvi­seuroissa salkoon nousee vain Suomen lippu

Lippurivistö Muhoksen Suviseuroissa vuonna 2019. Salkoon on nostettu niiden maiden liput, joissa Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK) tekee lähetystyötä. Kuva: Suviseurat / Kuvapalvelu

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa johtaa siihen, että ensi kertaa vuosikymmeniin vanhoillislestadiolaisten Suviseuroissa ei nähdä pitkää rivistöä valtioiden lippuja. Lopen Suviseuroissa heinäkuun alussa salkoon nousee ainoastaan Suomen lippu.

Asiasta päätti Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) johtokunta maanantai-iltana.

Suviseurojen liputuskäytännöllä on pitkät perinteet. Lippujen avulla on haluttu toivottaa eri maiden seuravieraat tervetulleiksi, kertoa SRK:n tekemästä lähetystyöstä ja muistaa eri maissa olevia vanhoillislestadiolaisia.

Ensimmäiset liput nostettiin salkoon 1950-luvulla. Viime vuosina lippuja on ollut rivissä juhla-alueella noin 20 – kaikista niistä maista, joissa vanhoillislestadiolaisten keskusjärjestö SRK tekee säännöllistä lähetystyötä. Yksi maista on Venäjä. SRK pitää tälläkin hetkellä yhteyttä maassa eläviin vanhoillislestadiolaisiin, vaikka konkreettiset lähetysmatkat ovat olleet jäissä jo korona-aikana.

Lopen Suviseurojen päätoimikunnan puheenjohtaja Jorma Hentilä kertoi aiemmin maanantaina Kotimaalle, että Venäjän lipusta käyty keskustelu on herättänyt liikkeessä "valtavasti tunteita". Vaakakupissa ovat hänen mukaansa olleet toisaalta lipun herättämä turvattomuuden tunne ja toisaalta se, miten Venäjän lestadiolaiset kokisivat sen, että lippu ei olisi mukana.

SRK:n johtokunnan kokouksen jälkeen maanantai-iltana liikkeen Päivämies-lehdessä kirjoitettiin, että "nykyinen kansainvälispoliittinen tilanne saattaa johtaa siihen, että liputukselle annetaan mahdollisesti poliittinen merkitys".

"Tämän huomioituaan ja keskusteltuaan Lopen suviseuraorganisaation kanssa SRK:n johtokunta on tehnyt päätöksen, että kesän 2022 Suviseuroissa liputetaan vain Suomen lipuilla. Kuten Suviseuroissa aiemminkin, päähuomio halutaan pitää Jumalan sanan kuulemisessa", SRK linjasi.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!