Uudistuksesta seurannut ruuhka hellitti vihdoinkin – Virkatodistuksen saa nyt nopeasti

Kirkon virkatodistuspalvelun ruuhkat ovat ohi. Kuva: Olli Seppälä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon laatiman virkatodistuksen saa nyt nopeasti, Kirkon viestintä kertoo. Tiedotteen mukaan virkatodistusten toimitusajat ovat tällä hetkellä parista päivästä muutamaan viikkoon.

Kirkon virkatodistuspalvelua uudistettiin keväällä 2021. Uudistuksen oli tarkoitus parantaa palvelua mahdollistamalla sukuselvitysten teko valtakunnallisesti. Eri syistä uudistus johti kuitenkin kesän ja syksyn mittaan pahenevaan ruuhkaan, ja paikoin sukuselvitysten saaminen saattoi kestää jopa 20 viikkoa.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle tehtiin asiasta useita kanteluja. Oikeusasiamies Maija Sakslin kertoi tämän vuoden helmikuussa seuraavansa tilannetta. Vielä tuolloin tilanne ei Sakslinin mukaan ollut oleellisesti helpottanut.

Virkatodistuksia tarvitaan esimerkiksi perinnönjaon ja perunkirjoituksen hoitamiseen. Uudistuksen myötä virkatodistusten laatiminen on keskitetty viiteentoista kirkon aluekeskusrekisteriin. Aiemmin sukuselvitykset on jouduttu tilaamaan erikseen jokaisesta seurakunnasta, jossa vainaja on ollut kirjoilla.

Virkatodistusten laatiminen on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lakisääteinen viranomaistehtävä. Virkatodistuksia tehtiin noin 140 000 vuonna 2021. Valtaosa virkatodistuksista tilataan sähköisesti Tilaa virkatodistus -palvelusta.

Lue myös

Kirkolla on yhä vaikeuksia tehdä suku­selvityksiä kohtuu­ajassa – oikeus­asiamies puuttui tilanteeseen, josta on tehty kymmeniä kanteluita

Virka­todistukset viipyvät, pääkaupunki­seudun seura­kunnilta tiukka vetoomus kirkon päättäjille – "Palaute on musertavaa"