Tukea Ylivieskaan – #KylläKirkoille -tapahtumat korostavat yhteisöllisyyttä ja kirkkorakennusten tär

Tänään sunnuntaina järjestetään noin 20 kirkossa tai seurakuntatalossa eri puolilla Suomea yhteisöllisiä #KylläKirkoille -tempauksia, joissa kerätään kolehteja tuhopoltossa tuhoutuneen Ylivieskan kirkon jälleenrakentamiseksi.

Tarkoitus on samalla viestittää, että kirkot eivät ole ainoastaan kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia vaan myös elävä ja tärkeä osa lukemattomien ihmisten elämänkaarta.

Idean isä on Jere Malila, 35-vuotias it-työläinen Petäjävedeltä. Hän on kotoisin Ylivieskan vierestä Nivalasta, jossa asui koko lapsuutensa ja nuoruutensa.

– Kun näin uutislähetyksessä dramaattiset kuvat kirkon palosta, mietin heti, mitä yksittäinen ihminen voisi tehdä. Sain idean yhtäaikaisista muistotapahtumista eri puolilla Suomea ja kerroin ajatukseni muutamalle tutulle. He innostuivat ja niinpä ryhdyimme miettimään käytännön toteutusta, Malila kertoo.

Pohjoisimmat tapahtumat toteutetaan Oulussa ja eteläisimmät Vantaalla. Luvassa on hyvin monen tyyppisiä tilaisuuksia.

Jokioisissa järjestetään iso kirkkokonsertti, jossa on useita esiintyjiä. Joissain paikoissa vietetään rukoushetkiä tai Tuomasmessua, toisissa organisoidaan pyöräretki kirkolle ja nautitaan kirkkokahvit. Oulaisissa neulotaan villasukkia Ylivieskan uuden kirkon hyväksi.

Jokainen mukana oleva ryhmä on saanut vapaasti suunnitella oman näköisensä tapahtuman, niin perinteisen tai vauhdikkaan kuin ovat kokeneet luontevaksi. Viimeisimmät tiedot kaikista tapahtumista löytyvät tempauksen nettisivuilta.

– Minä olen tuttavieni kanssa ainoastaan koordinoinut tapahtumia. Tempauksella ei ole työntekijöitä, vaan olemme tehneet koordinointia omien töidemme ohessa, Malila sanoo.

Tänä kärjekkään vastakkainasettelun aikana Jere Malila on iloinnut erityisesti siitä, että toisilleen ennestään tuntemattomat ihmiset ovat halunneet tehdä yhdessä hyvää ja puhaltaa yhteen hiileen.

Kyse on lähtökohtaisesti kertaluontoisesta tempauksesta. Tempauksen aihetunniste #KylläKirkolle on kuitenkin alkanut elää jo omaa elämäänsä sosiaalisessa mediassa ja sitä on käytetty muidenkin asioiden yhteydessä. Tämä on Malilan mukaan hieno asia.

– Jotkut ovat väläytelleet sellaistakin, että voisiko tämä olla vuosittain toistuva tapahtuma. Silloin huomio ei tietenkään olisi enää yksittäisen kirkon tuhopoltossa vaan siinä, että ihmiset kokevat kirkkorakennukset tärkeiksi ja rakkaiksi paikoiksi. Mitään päätöstä jatkosta ei ole kuitenkaan vielä tehty. Antaa ajan hiukan kulua ja katsotaan sitten, Malila sanoo.

Tapahtuman suojelijana toimii Ylivieskan kirkkoherra Timo Määttä. Ylivieskan seurakunta myös osallistuu itse kampanjaan kahdella tapahtumalla.

Kuva: Emilia Karhu

Lue myös:

Ylivieskan seurakunta anoo poliisilta keräyslupaa – apua kootaan jo Virossa asti

Edellinen artikkeliKastetapahtumia tänään Helsingissä, Vantaalla ja Oulussa
Seuraava artikkeliMeditaatio: Pois tutusta maailmasta

Ei näytettäviä viestejä