Tiia Valve-Tuovinen valittiin valituksen ja uuden vaalin jälkeen Pakilan kirkko­­herraksi – "Olen ihmisen kokoinen johtaja"

Pakilan seurakunnan kirkkoherraksi valittu Tiia Valve-Tuovinen Kuva: Heikki Nenonen

Tiia Valve-Tuovisen matka Helsingin Pakilan seurakunnan kirkkoherraksi ei ole ollut aivan mutkaton. Nyt seurakuntalaiset ovat kuitenkin valinneet hänet tehtävään 5.6. suoralla kansanvaalilla selkein luvuin. Hän sai annetuista 993 äänestä 846. Äänestysprosentti oli pääkaupunkiseutulaisittain harvinaisen korkea: 10,9.

Valve-Tuovinen valittiin Pakilan kirkkoherraksi jo vuonna 2018 välillisellä vaalilla, mutta nykyään Laihian kirkkoherrana toimiva Antti Yli-Opas teki vaalista valituksen.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi viime kesäkuussa Pakilan vuoden 2018 vaalien tuloksen lainvastaisena, koska Yli-Opas oli koulutuksensa sekä johtamis- ja taloushallinnon kokemuksensa osalta sen mukaan ansioituneempi kuin virkaan valittu Valve-Tuovinen. Hallinto-oikeuden mukaan myöskään mahdollisesti tapahtunutta syrjintää miessukupuolen perusteella ei voitu sulkea pois.

"Kaikki kannustus ja työyhteisön yksimielinen tuki olivat minulle tosi arvokkaita"

Tiia Valve-Tuovinen ehti hoitaa Pakilan kirkkoherran virkaa kolme vuotta ennen kuin vaalin tulos kumottiin ja kirkkoherran valinta alkoi alusta.

– Prosessi oli todella pitkä, myös työyhteisön näkökulmasta. Suuren lisähaasteen työyhteisölle toi sitten vielä korona. Alussa tein työtä lyhytjänteisesti, mutta varsin pian ymmärsin, että tulevaisuuteen on katsottava. Teimme uuden strategian ja huolehdin, että pyörät eivät seisahda.

Valve-Tuovinen kävi keskusteluja muiden Helsingin kirkkoherrojen sekä piispa Teemu Laajasalon kanssa ja sai vahvistusta sille, että hänellä on mandaatti toimia kirkkoherrana välitilassakin.

– Kaikki kannustus ja palaute sekä työyhteisön yksimielinen tuki olivat minulle tosi arvokkaita. Tykkäsin heti työstäni ja koin sen omakseni.

Hallinto-oikeuden päätöksen tultua Valve-Tuovinen halusi kuitenkin pohtia perusteellisesti, lähteekö enää uudelleen ehdolle uusissa vaaleissa.

– Juttelin myös perheen ja seurakuntalaisten kanssa. Kannustusta tuli, ja aika pian kirkastui, etten halua jättää asiaa kesken.

"Seurakunta on kohtaamisen ja levon paikka, ei suorittamisen paikka"

Tiia Valve-Tuovinen on kotoisin Heinolasta. Monenlaiset tehtävät seurakuntanuorissa ja kiva, turvallinen yhteisö innostivat hänet kirkon töihin. Mielessä oli ensin nuorisotyönohjaajan koulutus, mutta äiti kannusti hakemaan myös teologiseen tiedekuntaan.

Pappeuden polku alkoi tuntua omalta, ja kutsumus vahvistui kesäteologin töissä opintojen lomassa. Valve-Tuovinen valmistui 2005 ja hänet vihittiin papiksi Heinolaan 5.6.2005. Vuonna 2007 hän pääsi Pakilan seurakuntaan ensin määräaikaiseksi papiksi ja sitten vakituiseen virkaan.

Ura ei edennyt suunnitelmallisesti eivätkä kirkkoherran tehtävät kangastelleet Valve-Tuovisen silmissä papintöitä aloittaessa. Pakilan seurakunta on kuitenkin hänelle rakas. Kun edellisen kirkkoherran eläkkeelle jäänti läheni, hän alkoi pohtia, olisiko hänestä jatkajaksi. Uusi näkökulma työhön ja mahdollisuus kehittyä alkoivat kiehtoa.

– Hallinto on hoidettava asianmukaisesti, mutta tärkeintä on ihmisten johtaminen. Haluan olla kokeiluihin kannustava, kuunteleva ja oikeudenmukainen. Olen ihmisen kokoinen johtaja, joka ei tiedä tai osaa kaikkea. Johdan monia asiantuntijoita, joiden kanssa pystyn yhdessä miettimään asioita.

Valve-Tuovinen toivoo kirkon tulevan koko ajan avoimemmaksi ja helpommin lähestyttäväksi yhteisöksi, jossa kaikki toivotetaan tervetulleiksi sellaisina kuin he ovat.

– Seurakunta on kohtaamisen ja levon paikka, ei suorittamisen paikka. Meidän on otettava todesta ihmisten arki haasteineen. Siihen voimme sitten tuoda pyhän näkökulmaa.

"Perhearki työn rinnalla pitää asiat oikeissa mittasuhteissa"

Kuntoaan Tiia Valve-Tuovinen pitää yllä käymällä tanssitunneilla. Harrastuksessa häntä kiehtoo erityisesti ilmaisunvapaus ja ilo. Hän myös lenkkeilee koiran kanssa, musisoi ja laulaa miehensä kanssa sekä kirjoittaa paljon. Perheessä on kaksi alakouluikäistä poikaa.

– Perhearki työn rinnalla pitää asiat oikeissa mittasuhteissa.

Tarinat ovat aina olleet Valve-Tuoviselle tärkeitä. Sekä työssään että harrastuksissaan hän saa liittyä moniin tarinoihin, myös itseään suurempiin.

– Asioilla on tarkoituksensa ja arvokkuutensa. Kirkko tuo esiin tätä ja on tärkeä yhteisö ja myös yhteistyökumppani yhteiskunnassa. Haluan, että meidän seurakunta on ennen kaikkea välittämisen ja toivon yhteisö, paikka, jonne voi tulla minkä vain asioiden kanssa.

Lue myös:

Hallinto-oikeuden mukaan miestä mahdollisesti syrjittiin kirkkoherran­vaalissa – "Ei tule mieleen aiempia tapauksia kirkossa"

Hallinto-oikeuden kumoama Pakilan kirkkoherran­vaali aloitetaan alusta, tällä kertaa äänestävät seurakuntalaiset

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Tiia Valve-Tuovinen valittiin valituksen ja uuden vaalin jälkeen Pakilan kirkkoherraksi – "Olen ihmisen kokoinen johtaja"