Hallinto-oikeuden kumoama Pakilan kirkkoherran­vaali aloitetaan alusta, tällä kertaa äänestävät seurakuntalaiset

Pakilan Hyvän Paimenen kirkko. Kuva: Freija Özcan

Helsingin Pakilan seurakunnan vuonna 2018 käyty kirkkoherranvaali aloitetaan kokonaan alusta. Helsingin hallinto-oikeus kumosi viime kesänä vaalin lainvastaisena. Oikeus katsoi, että vaalista valituksen tehnyt Antti Yli-Opas oli koulutuksensa sekä johtamis- ja taloushallinnon kokemuksensa osalta selvästi ansioituneempi kuin virkaan valittu Tiia Valve-Tuovinen. Asiasta voi lukea lisää täältä.

Pakilan seurakuntaneuvosto päätti 9.11. äänin 11–3, että uusi vaali toimitetaan välittömänä vaalina. Äänestäjinä ovat siis seurakuntalaiset. Edellisellä kerralla vaali oli välillinen eli valinnan teki seurakuntaneuvosto.

Seuraavaksi Pakilan seurakuntaneuvosto pyytää Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta kirkkoherran viran auki julistamista. Tämän jälkeen tuomiokapituli tekee vaaliehdotuksen, jossa se asettaa hakijoista ehdolle kolme ansioituneinta, joista seurakuntalaiset valitsevat kirkkoherran. Ennen vaaliehdotuksen tekemistä tuomiokapituli voi pyytää seurakuntaneuvostolta lausunnon virkaa hakeneista kelpoisista hakijoista.

Pakilan seurakunnan vt. kirkkoherrana toimiva Tiia Valve-Tuovinen sanoo Kirkko ja kaupungissa, ettei ole tehnyt lopullista päätöstä siitä, hakeeko tehtävään.

– Minulta on kysytty sitä ja pyydetty hakemaan, mutta olen sanonut, että mietin asiaa. Tykkään kyllä tästä työstä ja harkitsen vakavasti, että haen.

Antti Yli-Opas sanoi Kotimaalle kesäkuussa, että hän tuskin hakee virkaa uudelleen.

– Oikeusprosessin kesto on aivan kohtuuton kaikille osapuolille, ja tilanteet muuttuvat sen aikana. Silloista tilannetta ei voi enää palauttaa eikä oikeudenmukaisuus siinä mielessä toteudu enää.

Antti Yli-Opas työskentelee nykyään kirkkoherrana Laihian seurakunnassa.

Lue myös:

Hallinto-oikeuden mukaan miestä mahdollisesti syrjittiin kirkkoherran­vaalissa – "Ei tule mieleen aiempia tapauksia kirkossa"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Hallinto-oikeuden kumoama Pakilan kirkkoherranvaali aloitetaan alusta, tällä kertaa äänestävät seurakuntalaiset