Tasan 80 vuotta sitten marsalkka Mannerheim antoi Suomen äideille päivä­käskyn, joka on yhä sijoitettuna kirkkojen seinille

Äitienpäivänä 10.5.1942 Suomen armeijan ylipäällikkö, marsalkka C. G. Mannerheim antoi Suomen äideille osoitetun päiväkäskyn. Siinä annetaan tunnustusta ja osoitetaan kunnioitusta äitien pyyteettömästä työstä isänmaan hyväksi.

Päiväkäsky numero 60 sijoitettiin silloisen valtioneuvoston päätöksellä kirkkoihin, jotta kaikki äidit ja muut kansalaiset saattoivat sen nähdä.

”Te [äidit] olette paljon antaneet tälle maalle. Te olette kehdosta alkaen kasvattaneet sen polven, jonka ansiosta maa on vapaa. Parhaillaan käytävän vapaustaistelumme aikana – miestenne taistellessa rintamalla – Te kasvatatte kodeissa isänmaalle uutta polvea, jonka sallittakoon viljellä ja rakentaa tätä maata rauhallisemmissa oloissa kuin mitä nykyinen polvi on saanut tehdä”, Mannerheim kirjoitti päiväkäskyssään.

Hän antoi päiväkäskyssä isänmaan äideille yhteisesti omistetun vapaudenristin.

Marsalkan päiväkäsky on yhä monien kirkkojen seinillä. Käytäntöä on joskus myös kyseenalaistettu. Esimerkiksi vuonna 2015 silloinen pappi ja kansanedustajaehdokas Kai Sadinmaa peitti Helsingin Kallion kirkossa Mannerheimin päiväkäskyn ja laittoi sen tilalle oman päiväkäskynsä. Tempaus herätti kritiikkiä ja paheksuntaa.

Päiväkäsky on yleensä sotilaskomentajan tai ylipäällikön julkaisema kirjallinen käsky tai kirjelmä, joka liittyy hallinnollisiin, ei suoraan sotilaallisiin, asioihin.

Lue myös:

Päiväkäsky maan äideille 1942 (Pekka Särkiön blogikirjoitus vuodelta 2020)

Teemu Laajasalo pahoittelee Kai Sadinmaan päiväkäskytempauksen aiheuttamaa mielipahaa (2015)

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeli”Absurdi tapa säästää” – Kirkollis­kokous kummasteli Kirkko­hallituksen päätöstä leikata tutkimus­apurahoja
Seuraava artikkeliTutkija Jyri Komulainen diakonia­seminaarissa: Jeesus lähestyi samarialaista naista inter­sektionaalisen feminismin keinoin

Ei näytettäviä viestejä