Tänään raikuvat joululaulut turuilla ja toreilla – Jouluradio keksi oman Ravintolapäivänsä

Tänään torstaina vietetään Joululaulupäivää. Teemapäivän on ideoinut Jouluradio, ja tempauksen tarkoituksena on kannustaa ihmisiä laulamaan joululauluja yhdessä mitä erilaisimmissa paikoissa. Tempauksia järjestetään niin yksityiskodeissa kuin julkisilla paikoillakin.

Idean Joululaulupäivästä sai viime keväänä Jouluradion toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne. Joululaulupäivä syntyi osittain musiikin alan ammattilaisten tapahtumasta saatujen ideoiden ja suomalaisten siivouspäivien, ravintolapäivien ja saunapäivien innoittamana.

– Aika on nyt valmis yhteisöllisyyttä ja jakamista varten, Kalliorinne perustelee.

Taustalla on ajatus siitä, että Jouluradio on nimenomaan joulumusiikin asialla. Joulumusiikin sanomaa tuetaan erilaisilla tempauksilla. Viime vuonna Jouluradio järjesti joulumusiikin reivit Tavastia-klubilla Helsingissä ja tänä vuonna järjestetään valtakunnallinen Joululaulupäivä.

– Tuntuu, että ihmiset eivät laula niin paljon nykyään. Olen itse sitä sukupolvea, jota on koulussa laulatettu yhtenään. Mutta nykyään yhteislaulu tuntuu olevan vähän noloa.

Joululaulupäivän tarkoituksena on tukea yhdessä laulamisen ja joululaulujen perinnettä. Kuka tahansa voi olla Joululaulupäivässä toimijana, Kalliorinne painottaa. Lauluhetken voi pitää kotonaan tai vaikka työpaikan kahvitunnilla.

– Joululaulupäivä antaa syyn laulamisen riemuun.

Lauluhetkien tueksi Jouluradiossa on tänään torstaina erikoislähetys. Kaikki soivat kappaleet on valittu yhteislaulua silmällä pitäen. Jouluradion nettisivuilla on lista, josta voi katsoa, missä järjestyksessä lauluja soitetaan.

Joululaulupäivää on tekemässä myös Yhteismaa ry, joka on kehittänyt muun muassa Siivouspäivä-tapahtuman. Oman joululaulutempaukseensa on voinut kutsua osallistujia Yhteismaan Nappi Naapuri -sivustolla, josta löytyy muutama yksityishenkilön järjestämä tapahtuma.

Laulutempauksia järjestetään myös ainakin Helsingissä Hakasalmen huvilassa ja Bar Kapsäkissä. Vaasassa ylioppilasteatteri Ramppi järjestää tempauksen ja Jyväskylässä Ruamjai-kuoro kiertää paikallisissa ravintoloissa laulamassa joululauluja.

Kuva: Sauli Karhu

Lue myös:

Jouluradio aloittaa kautensa kuuntelijoiden esittämällä Hoosiannalla

Jouluradion kuuntelijamäärät kasvoivat

Jouluyö, bailuyö? – Jouluradio järjestää reivit

Edellinen artikkeliMikkelin hiippakuntaan kolme uutta rovastia
Seuraava artikkeliKirkon kulttuuriperintötyö laajentuu myös aineettomaan kulttuuriperintöön

Ei näytettäviä viestejä