Talkoolaisille riittää työtä hengellisillä kesäjuhlilla

Hengellisten kesäjuhlien talkoolaistilanne on melko hyvä, mutta Herättäjäjuhlille tarvitaan vielä liikenteenohjaajia ja järjestysmiehiä, Evankeliumijuhlille kolehdinkantajia ja Kansanlähetyspäiville lastenvahteja.

Sleyn Valtakunnallisille evankeliumijuhlille Virroille 1.–3. heinäkuuta on ilmoittautunut tähän mennessä noin 300 talkoolaista. Talkoovastaava Seppo Rehumäki kertoo, että juhlien valmistelut ovat täydessä käynnissä ja tilanne näyttää hyvältä, mutta uusiakin talkoolaisia mahtuu vielä mukaan.

– Erityisesti kolehdinkerääjiä viikonlopun messuihin tarvitaan vielä lisää. Ilmoittautua voi minulle, Rehumäki sanoo.

Samana viikonloppuna järjestettävillä Kansanlähetyspäivillä on siirrytty uudenlaiseen talkoolaisjärjestelmään, jossa suositaan koko viikonlopuksi talkoisiin ilmoittautuneita Järjestelypäällikkö Toni Kokkosen mukaan perjantaista sunnuntaihin vähintään kuuden tunnin vuoroon joka päivä on ilmoittautunut 224 talkoolaista. Heistä noin 100 on mukana talkoissa koko viikon.

– Viime vuonna Turussa meillä oli noin 500 talkoolaista, joista moni teki lyhyitä yksittäisiä vuoroja. Pitkäaikaisempaan talkootyöhön sitoutunutta talkoojoukkoa on kokemukseni mukaan helpompi johtaa. Ihmiset tietävät, mitä tekevät, ja talkoilu on silloin tehokasta. Pienemmällä joukolla saadaan näin enemmän aikaan, Kokkonen kertoo.

Kansanlähetyspäivien erityispiirre on lapsille suunnattu oma ohjelma, jonne vanhemmat voivat jättää lapset hoitoon. Niinpä pienten lasten ja kouluikäisten ohjelmissa talkoolaisten tarve on erittäin suuri.

Yhtä aikuista kohden voi olla vahdittavana noin kolme lasta. Talkoolaisten tehtäviin kuuluu paitsi valvoa lapsia myös leikkiä ja touhuta heidän kanssaan monenlaista.

– On luonnollista, että lasten kanssa toimivat talkoolaiset valikoidaan erityisen tarkasti, Kokkonen mainitsee.

Niin ikään samana viikonloppuna Torniossa vietettäviä vanhoillislestadiolaisten Suviseuroja varten on tehty ennakkoon perinteiset noin 10 000 talkootyövuoroa. Näissä suomen suurimmissa kesäjuhlissa tehdään varsinaisten seurojen aikana talkootyövuoroja arviolta 8 800.

– Seurojen työvuorot on saatu hyvin täytettyä. Ei ole mitään yksittäistä työtä, josta uupuisi työntekijöitä erityisen paljon, mutta työvuoroja pääsee tekemään halutessaan melkein minne vain, kerrotaan suviseuratiedotuksesta.

Heinäkuun toisena viikonloppuna vietettäville Vantaan Herättäjäjuhlille on ilmoittautunut tähän mennessä jo lähes 1 000 talkoolaista, mutta tarvetta olisi noin 1500:lle. Erityisen huutava pula on liikenteenohjaajista.

– Liikenteenohjaajille on juhlilla 300 työvuoroa, joista vasta noin viidennes on täytetty, kertoo juhlien pääsihteeri Minttu Haapalainen.

Osaan tehtävistä tarvitaan ajokortti ja 18 vuoden ikä. Paikallistuntemusta ei tarvita, ja talkoovuoron voi ottaa kolmeksi tunniksi tai tarvittaessa jopa vielä lyhyemmäksi ajaksi.

Herättäjäjuhlien talkoovastaava Pirkko Yrjölä haluaa nostaa esiin myös järjestysmieskortillisten järjestysmiesten tarpeen. Vuoroja on ympäri vuorokauden. Herättäjäyhdistys on maksanut 15 talkoolaiselle järjestysmieskurssin, kun he ovat sitoutuneet sovittuun määrään talkoovuoroja. Lisää kurssinkäyneitä kuitenkin tarvitaan vielä juhlille.

– Vantaan kaupunki on tosi tarkka siitä, että koulutettuja järjestysmiehiä on riittävästi kulkemassa pareittain niin juhla-alueella, teltta-alueella kuin nuorten majoituksessakin, Yrjölä sanoo.

Kuva viime vuoden Kansanlähetyspäiviltä Turusta: Pasi Leino

Edellinen artikkeli”Kaupunkiteologiaa tarvitaan, koska kaupungistuminen on megatrendi”
Seuraava artikkeliUskonnollisen vainon määrä maailmassa väheni – uskonnollinen terrorismi lisääntyi

Ei näytettäviä viestejä