”Kaupunkiteologiaa tarvitaan, koska kaupungistuminen on megatrendi”

Teologian tohtori, dosentti Henrietta Grönlund on valittu Helsingin yliopiston uuteen kaupunkiteologian yliopistonlehtorin toimeen. Määräaikaista tehtävää haki yhteensä 13 henkilöä.

Grönlund siirtyy uuteen tehtävään 1. elokuuta alkaen HelsinkiMission tutkimus- ja kehitystoiminnan johtajan tehtävästä. Aiemman työnsä ohessa Grönlund on toiminut osa-aikaisena yliopistotutkijana Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Kaupunkiteologian hanke on viisivuotinen (2016–2020) ja sen rahoittaa Suomen evankelis-luterilainen kirkko.

Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan laajan hankekuvauksen mukaan kaupunkiteologiassa haetaan teologisista näkökulmista ratkaisuja kaupungistumisen aiheuttamiin sosiaalisiin ongelmiin.

Kansainvälisesti tutkimus liittyy ”Public theology” -tutkimussuuntaukseen, jolle ei ole vielä suomenkielistä vakiintunutta käännöstä. Paras vastine voisi olla ”yhteiskuntateologia”. Suomessa vastaavantyyppinen toiminta on tullut tunnetuksi Manchesteristä lähteneestä ”Faith in the City” –liikkeestä.

Miksi kaupunkiteologiaa tarvitaan?

– Sitä tarvitaan samasta syystä kuin kaikkea muutakin kaupunkitutkimusta, Henrietta Grönlund vastaa.

Kaupunki on Grönlundin mukaan ylipäätään omalaatuinen toimintaympäristö

– Kaupunkiteologiaa tarvitaan, koska kaupungistuminen on maailmassa megatrendi. Se on myös keskeinen ja kiinnostava, teologiaa ja uskontoa haastava trendi. Se on yksi ”Public theologyn” muoto. Näistä syistä kaupunkiteologiaa pitää tutkia. Tutkimuksen ohella tämän kokonaisuuden osaset, siis uskonto, kaupunki ja sosiaaliset ongelmat, liittyvät myös teologien kouluttamiseen.

Kristinusko syntyi ja kasvoi antiikin maailmassa aluksi kaupunkilaisten uskontona. Mutta uudella ajalla juuri kaupunkiympäristö on muuttunut monille kirkoille aikaisempaa haastavammaksi ympäristöksi.

Grönlundin mielestä kaupungistumiseen on liittynyt asioita, jotka haastavat uskonnollisia toimijoita ja kirkkoja.

– Näitä ovat esimerkiksi elämäntavan yksilöllistyminen, monenlainen valinnanvapaus, arvopluralismi ja erilaiset vähemmistökysymykset. Ne haastavat kaikkia yhteisöjä, Grönlund sanoo.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko ei Grönlundin mukaan ole pystynyt suhtautumaan tähän muutokseen kovin hyvin.

– Kirkko on halunnut pitää kiinni sellaisesta todellisuudesta, josta kuitenkin ollaan kaupunkikontekstissa menossa pois. Kirkon on ollut aika vaikea orientoitua tässä muutoksessa ja kuva kirkosta tulee haastetuksi, Henrietta Grönlund sanoo.

Kaupunkiteologian yliopistonlehtoraatti on kirkon rahoittama uusi toimi ja hanke Helsingin yliopistossa. Aikaisemmin kirkko rahoitti kaksi viisivuotiskautta missiologian yliopistonlehtoraattia.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliPohjanmaalle kaksi uutta seurakuntataloa
Seuraava artikkeliTalkoolaisille riittää työtä hengellisillä kesäjuhlilla

Ei näytettäviä viestejä