Suurmoskeijahanke epäilyttää Suomen muslimeja

Imaami Abbas Bahmanpour Resalat Islamilainen Yhdyskunnasta pitää Helsingin suurmoskeijahanketta muutaman henkilön projektina.

Periaatteessa Bahmanpour kannattaa muslimeja yhdistävää moskeijaa. Hän ei kuitenkaan usko, että nyt puuhattavasta moskeijasta olisi siihen.

– Ei siinä ole koko sunniyhteisökään mukana, hän sanoo Kotimaa24:lle..

Shiialaisessa seurakunnassa palvelevan Bahmanpourin tiedossa on muutamia pieniä yhteiskeskuksia ulkomailla, mutta yhtään isomman mittakaavan keskusta hän ei tunne.

Hän muistuttaa, että osa muslimeista käy jo nyt toistensa moskeijoissa ja rukoushuoneissa.

Myös rahoitus epäilyttää. FOKUS ry:n puheenjohtaja Ilari Rantakari kertoi Kotimaa24:lle aikaisemmin, että rahoituksesta on neuvoteltu ainakin muutaman bahrainilaisen kanssa.

– Yleensä tällaisia rahoja käyttää vain Saudi-Arabia ja rahan mukana sieltä tulee heidän omaa ideologiaansa. Se aiheuttaa epäröintiä. Toki mainostetaan, että olisi monenlaista toimintaa, johon kaikki voisivat osallistua. Se vaatisi enemmänkin kuin tilat eli mukana pitäisi olla suurinta osaa Suomen muslimeista edustavat järjestöt, Bahmanpour sanoo.

Moskeijaa ovat olleet suunnittelemassa FOKUS ry, Suomen Muslimiliitto ry ja Suomen Musliminaiset.

– Nimeltä ne kuulostavat isoilta, mutta edustavat vain muutamaa ihmistä.

– Kuitenkin näen ja ymmärrän tarpeen vartavasten rakennetulle moskeijalle Suomessa, Bahmanpour sanoo.

Viiteen suurimpaan rekisteröityyn islamilaiseen yhdyskuntaan kuuluu lähes 7000 jäsentä. Yhteensä islamilaisissa yhdyskunnissa on noin 12000 jäsentä. Vuonna 2004 yhteenlaskettu jäsenmäärä oli vielä alle 3000.

Suurin yhdyskunta on Helsingin Islam Keskus, jolla oli viime vuonna noin 2300 jäsentä. Resalat-yhteisöön kuuluu reilut 700 jäsentä.

Sunnit ja shiiat vastakkain

Helsingin Sanomissa käsiteltiin myös tänään 31.7. moskeijahanketta laajasti. Artikkeli on otsikoitu ”Helsingin suurmoskeija ja sen arabirahoitus kiristävät muslimien välejä”.

Artikkelissa todetaan, että osaa muslimeista pelottaa, että suurmoskeijan tulo vahvistaisi ääriajattelua Suomessa. Lisäksi moskeijan pelätään lisäävän sunni- ja shiiamuslimien vastakkainasettelua myös Suomessa. Hankkeen rahoitus ja sen valmistelu herättävät myös Helsingin Sanomien haastattelemien muslimijohtajien epäluuloja.

Sinen (Suomen islamilainen neuvosto) jäsenjärjestön Somaliliiton puheenjohtajalle Arshe Saidille moskeijahanketta edistävä Muslimiliitto ”ei ole ollenkaan tuttu”.

– Olisi hyvä saada Helsinkiin moskeija. Se kuitenkin vaatii taloudellisesti paljon, eikä suunnitteluun riitä muutama ihminen, sanoo Said.

Said viittaa hankkeessa mukana oleviin tahoihin, joiden ei koe edustavan laajasti Suomen muslimeja.

Helsingin Sanomat kertoo, että useat sen haastattelemat shiiamuslimit sanovat kiristyneen maailmanpoliittisen tilanteen jo johtaneen eri muslimitahojen väkivaltaisiin välikohtauksiin pääkaupunkiseudulla.

Suomessa arvioidaan olevan 65 000 muslimia, joista valtaosa on sunneja. Shiioja on noin 10 000. Sunnien konservatiivista uskontulkintaa edustaa Saudi-Arabian tukema salafismi, josta puolestaan on noussut ääriliikkeitä, kuten al-Qaida ja Isis.

Kuva ei suoraan liity Helsingin suurmoskeijahankkeeseen. Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliYle: Peppi Pitkätossu ei kelvannut – kanttori hyllytetty jälleen
Seuraava artikkeliTeologipäivässä kysyttiin: Onko jo aika luopua tiukoista oppilauseista?

Ei näytettäviä viestejä