Susanna Kosken paita ei ole körttipaita

Kokoomusnuorten toimintasuunnitelman aiheuttamaan kohuun on liitetty myös Lapuan liike ja körtit. Kohulle kasvot antanut Susanna Koski on paitsi kokoomusnuorten tuore puheenjohtaja myös kokoomuksen Vaasan kaupunginvaltuutettu ja kokoomuksen Pohjanmaan piirihallituksen puheenjohtaja.

Hän on vaalikuvissa esiintynyt Lapuan liikkeen sinimustaraitainen tunnuspaita päällään. Julkisuuteen noussut kuva on muutaman vuoden takaa. Kuvassa Kosken kanssa on lapualainen paikallispoliitikko. Asiasta uutisoivat muun muassa Yle Vaasa ja iltapäivälehdet.

Koski vähätteli paidan käyttämistä sanomalla, että se on körttipaita. Lapuan liike -niminen nettikauppa myy alkuperäisen näköisiä Lapuan liikkeen paitoja.

Lähes 40 vuotta pappina Lapualla toiminut ja juuri eläkkeelle jäänyt rovasti Juha Ikola toteaa, että Lapuan liikkeen paita ei ole körttien paita.

– Jotkut heränneet ovat tietysti saattaneet pitää Lapuan liikkeen paitaa, mutta missään tapauksessa se ei ole körttien paita.

Väreillä on sikäli yhteyttä, että heränneet eivät saaneet aikoinaan pitää värikkäitä vaatteita, joten hyväksyttyjä värejä olivat musta ja sininen. Miesten asu oli musta västi, körttipuku, jossa oli kolmihaarainen leikkaus selässä, ruotsiksi skört. Siitä juontuu sana körtti. Naiset taas pitivät omaa mustaa röijyään.

– Naisten mustassa huivissa oli kyllä sinisiä raitoja, mutta sillä ei ole ollut mitään tekemistä Lapuan liikkeen paidan kanssa, Ikola tietää.

Kosken paitakuvaan Facebookissa liittyy hyvin ikävä tapaus. Yle kertoo 26.8., että hän sai kuvan johdosta Facebookissa tappouhkauksen, jota poliisi tutkii. Keskiviikkona 11.9. Koski kertoi niinkään Ylen mukaan, että hän jättäytyy vuodenvaihteessa pois Pohjanmaan kokoomuksen johdosta. Hän sanoo, ettei nyt syntynyt kohu ratkaissut päätöstä, vaan valinta kokoomusnuorten puheenjohtajaksi.

Lapuan liike oli vuosina 1929–1932 vaikuttanut suomalainen oikeistoradikaali liike. Se otti vaikutteita Euroopan eri äärioikeistolaisilta puolueilta, erityisesti Italian fasisteilta. Lapuan liike lakkasi epäonnistuneen Mäntsälän kapinan jälkeen, kun se oli epäonnistunut laillisen hallituksen kaatamisessa. Liikkeen poliittista ohjelmaa jatkoi Isänmaallinen kansanliike (IKL) 1932–1944.

Edellinen artikkeliPitääkö piispoja aina totella?
Seuraava artikkeliSKY kutsui Päivi Räsäsen kylään

Ei näytettäviä viestejä