Suomen teologinen instituutti perusti oman tutkinnon, joka voi helpottaa työnsaantia konservatiivisista järjestöistä

Suomen teologisessa instituutissa (STI) voi tästä keväästä alkaen suorittaa 20 opintopisteen laajuisen teologisen STI-tutkinnon. Konservatiivisten kristillisten järjestöjen yhteenliittymä on järjestänyt luentoja, kursseja ja keskusteluja koko historiansa ajan, vuodesta 1988. STI tunnetaan laitoksena, joka järjestää rinnakkaisopetusta liberaalina pitämälleen Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan opetukselle.

– Meillä on paljon opetusta, ja tuntui luontevalta tehdä siitä tavoitteellisempaa. Kirjoja tulee luettua paremmin, kun niistä on tentti, STI:n pääsihteeri Jari Rankinen perustelee tutkinnon perustamista.

Tutkinto ei ole ammatillinen eikä tuota pätevyyttä mihinkään tehtävään. Jari Rankisen mukaan STI-tutkinnon suorittamisesta voi kuitenkin olla hyötyä vaikkapa silloin, kun haussa on työpaikka jossain STI:n kymmenestä jäsenjärjestöstä.

– Järjestöistä on kerrottu, että paperilla on merkitystä, kun niiden palvelukseen rekrytoidaan.

Rankinen toteaa, että STI:n luennoille ovat tervetulleita kaikki. Tutkinto on kuitenkin suunniteltu teologeille: se voivat suorittaa teologian opiskelijat ja yliopistosta teologian maisteriksi valmistuneet. Kyseessä on lisäkoulutus, eikä STI Rankisen mukaan suunnittele tällä hetkellä omaa pappisseminaaria.

Ensimmäiset opiskelijat ovat aloittamassa tutkinnon suorittamisen. Rankisen mukaan kymmenen opiskelijaa on tähän mennessä kertonut kiinnostuksestaan. Helsingissä järjestettäville luennoille voi osallistua netin välityksellä, eli tutkinnon pystyy suorittamaan myös etäopiskeluna.

”Pidämme tärkeänä, että luterilainen teologi tenttii tunnustuskirjat kokonaan”

STI-tutkinto on 20 opintopisteen kokonaisuus. Eurooppalaisten korkeakoulujen käytännön mukaisesti yksi opintopiste edellyttää noin 27 tunnin opiskelua. Teologian maisterin tutkinto on 300 opintopisteen laajuinen.

STI-tutkinto sisältää Vanhan ja Uuden testamentin eksegetiikkaa, patristiikkaa, luterilaista dogmatiikkaa, missiologiaa, sielunhoitoa, retoriikkaa, seurakunnan johtamista, kirkkohistoriaa, alkukieliä ja teologian soveltamista käytäntöön.

Tutkintoon kuuluu myös samaa kirjallisuutta, jota voi sisällyttää teologian maisterin tutkintoon vaikkapa Helsingin yliopistossa. Rankisen mukaan tarkoitus kuitenkin on, että samaa kirjaa ei tentitä sekä yliopistolla että STI:llä.

Osittain tavoitteena on täydentää yliopiston tutkintovaatimuksia.

– Pidämme tärkeänä, että luterilainen teologi tenttii esimerkiksi evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuskirjat kokonaan, ei vain osittain, Rankinen sanoo.

Hänen mukaansa STI-tutkinto huomioi myös käytännöllisiä asioita, joita yliopisto tiedeyhteisönä ei opeta. Esimerkkinä Rankinen mainitsee seurakuntien, kristillisten järjestöjen ja messuyhteisöjen varainhankinnan.

Tutkinnon suorittaminen on opiskelijoille maksutonta. STI:n talous perustuu suurimmaksi osaksi parintuhannen tukijäsenen lahjoituksiin.

Kuva: Meri Toivanen. Juliste Suomen teologisen instituutin tiloissa.

Lue myös:

Konservatiivisen STI:n entiset pääsihteerit: Naispappeuden vastustajat eivät enää ala opiskella teologiaa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliSyd-Österbotten: Seurakuntaneuvosto paheksuu pappien kirjoituksia Kristiinankaupungissa – toimenpiteet kapitulilla ja poliisilla
Seuraava artikkeliHelluntaikirkon johtaja: Seurakunnissamme on asioita, jotka täyttävät vainon tunnusmerkit

Ei näytettäviä viestejä