Suomen Kristillisen Rauhanliikkeen palkinto graffititaiteilija Pete "Hende" Niemiselle

Suomen Kristillisen Rauhanliikkeen (SKR) vuoden 2019 rauhanpalkinto on myönnetty graffititaiteilija Pete ”Hende” Niemiselle. Asiasta kertoo Kirkon viestintä tiedotteessaan. Palkintoperustelujen mukaan Nieminen on työskennellyt vuosia oikeudenmukaisemman maailman puolesta ja kulttuurien välisen ymmärryksen parantamiseksi. Tätä työtä hän on tehnyt erityisesti nuorten parissa ja yhdessä nuorten kanssa.

"Hende Niemisen rauhantyössä yhdistyy ainutlaatuisella tavalla halu tehdä maailma paremmaksi paikaksi ja intohimoinen fokus konkretiaan", perusteluissa todetaan.

Nieminen on maalannut kantaaottavia julkisia seiniä, opettanut graffitimaalausta koululaisille sekä vetänyt Suomen ryhmää kolmivaiheisessa ihmisoikeuksia ja kansalaisaktivismia käsittelevässä Actlab-työpajakokonaisuudessa Armeniassa, Georgiassa ja Norjassa.

– Hende Nieminen ravistelee paitsi maalipurkkeja myös koko rauhantyön pakkaa, sanoo SKR:n puheenjohtaja Jussi Ojala tiedotteessa.

– Tässä 44-vuotiaassa perheenisässä on myönteistä kapinaa, jännitettä ja tahtoa, jota harvoin näkee. Hende purkaa syvään juurtuneita ennakkoluuloja ja stereotypioita graffititaiteesta, kuka sitä voi tehdä ja mikä taiteen sisältö voi olla. Samalla hän rakentaa siltoja, joita moni ei uskonut, että voidaan rakentaa. Esimerkiksi Vantaankosken seurakunnan graffitialttaritaulu tai graffitintekijän kymmenen käskyä kertovat ehkä vanhaa rauhan viestiä mutta kieli on ihan uusi.

SKR:n rauhanpalkintoa on myönnetty vuodesta 1982 lähtien. Palkinnonsaaja julkistetaan perinteisesti kirkkojen kansainvälisenä rauhanpäivänä 1. tammikuuta. Palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa presidentti Martti Ahtisaari, sovinnontyön asiantuntija Mahdi Abdile, kansanedustaja Pekka Haavisto sekä toimittajat Riku Rantala ja Tuomas Milonoff.

SKR on ekumeniaa ja uskontojenvälistä vuoropuhelua korostava, kirkkokuntiin sitoutumaton rauhanjärjestö.

Kuva: Kuvakaappaus Koulurauhaa!-videolta, jolla Pete "Hende" Nieminen maalaa pop up -graffitin koulurauhan puolesta.

Lue myös:

Kristillisen Rauhanliikkeen palkinto tekoälytutkija Timo Honkelalle

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.