Kristillisen Rauhanliikkeen palkinto tekoälytutkija Timo Honkelalle

Suomen Kristillisen Rauhanliikkeen (SKR) vuoden 2018 rauhanpalkinto on myönnetty tekoälytutkija Timo Honkelalle. Honkela on viime aikoina ollut esillä syksyllä ilmestyneen Rauhankone – tekoälytutkijan testamentti -kirjansa takia. Siinä esitetään idea ihmisten kommunikointia analysoivan tekoälyn valjastamisesta yksilöiden ja valtioidenkin välisen vuorovaikutuksen parantamiseen. Kyse ei ole yksittäisestä laitteesta tai järjestelmästä vaan pikemminkin toimintaperiaatteesta, jota tukemaan voidaan rakentaa tietoteknisiä välineitä.

”Ideologiat pitäisi heti heittää romukoppaan” toteaa Honkela podcast-lähetyksessä.

”Kysymys on kompleksisuuden hallinnasta. Maailma on aina paljon monimutkaisempi kuin kukaan meistä pystyy hahmottamaan. Todellisuus on koko ajan dynaamisesti muuttuva.”

Rauhankone-kirjan perimmäisenä tavoitteena on lisätä ihmisten välistä ymmärrystä, taltuttaa tunnemyrskyjä ja edistää oikeudenmukaisuutta teknologian avulla. Honkelan kansainvälinen tutkijanura keskeytyi kolme vuotta sitten, kun hän sai yllättäen aivokasvaindiagnoosin.

– Valitsimme Honkelan, koska hänen näkökulmansa rauhantyöhön on ennennäkemätön ja virkistävä, sanoo SKR:n varapuheenjohtaja Timo Virtala.

– Korostamme rauhantyön moninaisuutta. Rauhantyötä pitäisi tehdä sekä ihmisen henkisen kehityksen että poliittisten järjestelmien kehittämiseksi. Honkela tuo keskusteluun aivan uuden ulottuvuuden, teknologian.

SKR:n rauhanpalkintoa on myönnetty vuodesta 1982 lähtien. Palkinnonsaaja julkistetaan perinteisesti kirkkojen kansainvälisenä rauhanpäivänä 1. tammikuuta. Palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa piispa Munib Younan, rauhankasvatuksen äiti Helena Kekkonen, kansanedustaja Pekka Haavisto sekä toimittajat Riku Rantala ja Tuomas Milonoff. SKR on ekumeniaa ja uskontojenvälistä vuoropuhelua korostava, kirkkokuntiin sitoutumaton rauhanjärjestö.

Kuva: Timo Honkela, omakuva.