Suomen Baptistikirkko: Poliisin ohjeita on noudatettava eikä koronaan tai rokotteisiin liittyvää vääristelevää tietoa saa levittää

Kuva: Olli Seppälä

Suomen Baptistikirkko ottaa vahvasti kantaa sen puolesta, että siihen kuuluvat itsenäiset seurakunnat toimisivat koronatilanteessa vastuullisesti ja aluehallintovirastojen ohjeistuksia noudattaen.

Baptistikirkko julkaisi Espoon Kotikirkon julkisuutta saaneen tapauksen johdosta tiedotteen, jonka mukaan kirkkokunnan hallitus kehottaa seurakuntiaan noudattamaan mahdollisissa vastaavissa tilanteissa poliisin antamia ohjeita. Jos poliisin epäillään ylittäneen toimivaltuutensa, asiaa selvitetään jälkikäteen. Tiedotteen ovat allekirjoittaneet Suomen Baptistikirkon kirkkokunnanjohtaja Jari Portaankorva ja kirkon hallitus.

Poliisi keskeytti Baptistikirkkoon kuuluvan Espoon Kotikirkon Läkkitorilla viettämän jumalanpalveluksen sunnuntaina 11.4. Espoon Leppävaarassa kahteen kertaan. Kaksi seurakunnan vastuuhenkilöä otettiin tilanteessa kiinni epäiltynä niskoittelusta poliisia vastaan. Aiheesta voi lukea Kotimaan uutisen täältä.

Poliisilla ja Espoon Kotikirkolla on hyvin erilaiset näkemykset siitä, noudatettiinko tilaisuudessa turvavälejä ja huolehdittiinko hygieniasuosituksista. Lisäksi erimielisyyttä on lain tulkinnasta sen suhteen, koskevatko aluehallintoviraston kokoontumisrajoitukset julkisella torilla järjestettyä jumalanpalvelusta vai eivät. Uutisen aiheesta voi lukea täältä.

Epoon Kotikirkko on esiintynyt asiassa uhmakkaasti ja kokee, että tilanteessa loukattiin uskonnonvapautta. Yhteisö aikoo jatkaa julkisia jumalanpalveluksia samalla torilla.

Suomen Baptistikirkon hallitus aikoo selvittää, mitkä ovat olleet Espoossa 11.4. voimassa olevat seurakuntaa lain nojalla sitovat ohjeet. Lisäksi selvitetään, onko kyseisiä ohjeita tahattomasti rikottu.

"Myös seurakunnilla on velvoite noudattaa viranomaisten ohjeita"

Suomen Baptistikirkon hallitus korostaa kaikkien vastuuta siitä, etteivät he levitä tautia tai myöskään koronavirusta, koronasairautta tai koronarokotetta koskevaa vääristelevää tietoa. Turvaväleistä, kasvomaskien käytöstä sekä käsi- ja yskimishygieniasta on huolehdittava.

Baptistikirkon hallitus huomauttaa, että uuden tartuntalain nojalla kaupunki tai aluehallintovirasto voi tehdä alueellisen tautitilanteen niin vaatiessa päätöksen, joka velvoittaa toimenpiteisiin lähikontaktien rajoittamiseksi asiakastiloissa ja muissa toimintaan osallistuville avoimissa tiloissa.

"Tästä seuraa, että myös seurakunnilla on lainmukainen velvoite noudattaa viranomaisten antamia ohjeita. Uusi laki ei kuitenkaan anna viranomaisille oikeutta sulkea seurakuntien kokoontumistiloja, joita käytetään uskonnon harjoittamiseen", Baptistikirkon hallitus viestii kirkon Kodin Ystävä -lehdessä.

Lue myös:

Espoon Kotikirkon tilaisuus keskeytettiin torilla, vaikka kokoontumis­rajoitukset eivät koske jumalan­palveluksia – Avi: "Asia on tilojen osalta tulkinnan­varainen"

Poliisi Läkkitorin tapahtumista: Etäisyyksiä ei pidetty eikä julkinen tori voi olla uskonnolliselle yhteisölle omaa vastaava tila

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.