Espoon Kotikirkon tilaisuus keskeytettiin torilla, vaikka kokoontumis­rajoitukset eivät koske jumalan­palveluksia – Avi: "Asia on tilojen osalta tulkinnan­varainen"

Kuva: Kuvakaappaus Espoon Kotikirkko -yhteisön YouTube-videolta.

Poliisi hajotti sunnuntaina 11.4. Espoon Kotikirkko -nimisen rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan jumalanpalveluksen Läkkitorilla Espoon Leppävaarassa. Koolla oli noin 35 henkilöä seurakunnan kaikkiaan noin neljästäkymmenestä jäsenestä. Yhteisö kuuluu Suomen Baptistikirkkoon.

Seurakunnan johtaja ja paimen Tommi Matikka kertoo Kotimaalle, että kyseessä oli jo viides peräkkäinen sunnuntai, kun jumalanpalvelus järjestettiin torilla.

– Normaalisti vuokraamme jumalanpalvelustilaksi siinä vieressä sijaitsevaa Ravintola Sointua. Ravintoloiden sulkemisen myötä siirsimme jumalanpalvelukset torille, kun saimme siihen luvan Espoon kaupungilta.

Matikan mukaan on täysin luovuttamatonta, että kasvokkaiset kokoontumiset jumalanpalvelukseen jatkuvat pandemiasta huolimatta.

– Kristitylle on elintärkeää tulla joka viikko kasvokkain koolle ylistämään Jumalaa, kuten Raamatussa on käsketty ja kuten kristillinen seurakunta on alkukirkon ajoista lähtien tehnyt. Etänä ei voi laulaa yhdessä eikä viettää ehtoollista.

Uusi tartuntatautilaki edellyttää, että myös uskonnolliset yhdyskunnat huolehtivat tilaisuuksissaan etäisyyksien ja hygeniasuositusten toteutumisesta. Matikka sanoo, että nämä asiat olivat kunnossa.

– Haluamme noudattaa maalaisjärkeä eikä meillä ole mitään uhkarohkeaa koronalle altistumisen mentaliteettia. Meidän tavoitteenamme ei ole kaivaa kuoppaa poliisi tai lain alle, vaan tukea niitä pitämällä esillä Raamattua, johon Suomen lakikin pitkälti pohjautuu, Matikka sanoo.

Espoon Kotikirkko -seurakunta: "Laki on puolellamme"

Poliisin tulkinnan mukaan tilaisuus oli kokoontumisrajoitusten vastainen, koska Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaan kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Rajoitus on voimassa tällä erää huhtikuun loppuun asti. Poliisi ei myöskään ollut saanut ilmoitusta tilaisuudesta etukäteen.

Poliisi neuvotteli tilaisuuden järjestäjän kanssa ja antoi poistumiskäskyn. Ihmiset hajaantuivat ja poistuivat paikalta rauhallisesti, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Poliisi jatkoi valvontaa Läkkitorilla ja havaitsi hetken päästä puhetilaisuuden jatkuvan ja keräävän edelleen ihmisiä paikalle. Poliisi keskeytti tilaisuuden uudestaan ja otti kiinni kaksi yhteisön pastoria epäiltynä niskoittelusta poliisia vastaan. Kiinniotetuille annettiin sakko.

Seurakunta on julkaissut tilaisuuden keskeyttämisestä ja seurakunnan paimenten keskusteluista poliisin kanssa myös YouTube-videon.

Seurakunnan johtaja Tommi Matikka vetoaa siihen, että aluehallintoviraston sivuilla erikseen mainitaan, että sillä ei ole lain mukaan toimivaltaa rajoittaa tilaisuuksia, jotka kuuluvat rekisteröityjen uskonnollisten yhdyskuntien tavanomaiseen uskonnolliseen toimintaan ja jotka järjestetään julkista uskonnon harjoittamista varten yhteisön omissa tai niitä vastaavissa tiloissa.

– Meidän oma kokoontumistilamme on ravintola ja sen ollessa suljettuna viereinen tori on meille se vastaava tila. Lisäksi myös perustuslaki on puolellamme. Jumalanpalveluksen häirintäkin on sen mukaan rikollista, saati keskeyttäminen.

Vaikka avien kokoontumisrajoitukset eivät kokoontumislain perusteella koske rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia, esimerkiksi Suomen evankelis-luterilainen kirkko on koko pandemian ajan noudattanut yhteiskunnan yleisiä linjauksia.

AVI: "Ulkotilakin saattaa olla omia tiloja vastaava tila jumalanpalvelukselle"

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Oona Mölsä vahvistaa Kotimaalle, että avin määräämät kokoontumisrajoitukset eivät koske uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiä jumalanpalveluksia tai muuta vastaavaa julkista uskonnonharjoitusta yhteisön omissa tai niitä vastaavissa tiloissa.

– Asia on tilojen osalta tulkinnanvarainen, mutta lain sanamuodon ja esitöiden perusteella ei nähdäkseni voida täysin kategorisesti todeta, ettei jumalanpalvelusta voitaisi järjestää esimerkiksi sitä varten varatussa ulkotilassa, jos se voitaisiin katsoa laissa tarkoitetuksi vastaavaksi tilaksi, Mölsä sanoo.

– Asiaa täytyy kuitenkin arvioida tapauskohtaisesti siltä osin, onko kyse kokoontumisrajoitusten piiriin kuuluvasta tilaisuudesta.

Mölsä painottaa, ettei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen tai toisen viranomaisen toimintaan, vaan kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

"Pidämme jumalanpalveluksen myös ensi sunnuntaina"

Tommi Matikka ei aio maksaa hänelle määrättyjä päiväsakkoja, vaan valitsee kuulustelut.

– Aiomme selvittää ja viedä eteenpäin tätä asiaa. Kasvokkaisia jumalanpalveluksia emme keskeytä. Vielä emme ole päättäneet, missä ensi sunnuntain jumalanpanpalvelus pidetään, mutta varmaa on, että se pidetään.

Matikka kertoo seurakunnan saaneen tapahtumien jälkeen paljon sekä hyvää että negatiivista palautetta.

– Kristityiltä on tullut rohkaisua, mutta kaikki eivät näe asiaa samalla tavalla kuin me, eikä toki tarvitsekaan nähdä.

Lue myös:

Poliisi Läkkitorin tapahtumista: Etäisyyksiä ei pidetty eikä julkinen tori voi olla uskonnolliselle yhteisölle omaa vastaava tila

Suomen Baptistikirkko: Poliisin ohjeita on noudatettava eikä koronaan tai rokotteisiin liittyvää vääristelevää tietoa saa levittää

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Espoon Kotikirkon tilaisuus keskeytettiin torilla, vaikka kokoontumisrajoitukset eivät koske jumalanpalveluksia – Avi: "Asia on tilojen osalta tulkinnanvarainen"