Suomeen voisi ottaa mallia Englannin kirkon seurakunta­suunnitelmista, sanoo piispa Laajasalo – "Yhteisöjen pitää saada olla teologisesti moni­muotoisia"

Kuva: Olli Seppälä

Helsingin piispa Teemu Laajasalo suhtautuu myönteisesti Englannin kirkon suunnitelmaan perustaa tuhansia uusia seurakuntia.

Kotimaa kertoi viime viikolla, että uudet seurakunnat olisivat pääasiassa maallikkovetoisia, ja niiden myötä Englannin kirkolle tavoiteltaisiin jopa miljoonaa uutta opetuslasta. Kyse on käytännössä evankelioimisesta ja kotiryhmien perustamisesta. Asiasta voi lukea lisää täältä.

Sekä Canterburyn arkkipiispa Justin Welby että Yorkin arkkipiispa Stephen Cottrell ovat innostuneita suunnitelmasta.

– Ehdottomasti Englannista voi kopioida perusidean, piispa Teemu Laajasalo kommentoi suunnitelmaa Kotimaalle.

– Siis sen, että tarvitaan pieniä yksiköitä, joissa ihmiset tuntevat toisensa, jossa seurakuntalaiset ovat tekemisestä vastuussa ja joissa jokaisella on tehtävänä kutsua uutta väkeä mukaan ja rakentaa yhteisöä. Olennaista on myös, että jokaisessa yhteisössä on oma tuttu pappi, joka tuntee nimeltä lampaansa ja vastaa sakramenttien jakamisesta.

Jumalanpalvelusyhteisöjen syntymistä alueellisen mallin sisälle piispa sallisi iloisesti ja vapaasti. Hänestä ne rikastuttavat seurakuntaa. Samalla saavutetaan maantieteellisesti laaja kattavuus ja toisaalta yhteisöjen moninaisuus, kutsuvuus ja sitouttavuus.

– Yhteisöjen pitää saada olla hyvin itsenäisiä ja teologisesti monimuotoisia, erilaisuutta ja ristiriitaisuuttakin pitää sietää mahdollisimman paljon. Niiden toiminnan ei kuitenkaan pidä suuntautua alueen parokiaalista [alueellista] seurakuntaa vastaan.

– Kaitsentaa tarvitaan sen verran, että palloa potkitaan suurin piirtein samaan suuntaan eikä vääränlaisia irtiottoja tapahdu. Piispalla on tässä kaitsennassa olennainen tehtävä laittaa rajat hiekkalaatikoihin, Laajasalo sanoo.

Lue 23.7. ilmestyvästä Kotimaa-lehdestä lisää siitä, kuinka piispa Teemu Laajasalo ja Helsingin Alppilan kirkolle yhteisöllistä toimintaa rakentanut kappalainen Petri Patronen kommentoivat Englannin kirkon suunnitelmien sopivuutta Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Suomeen voisi ottaa mallia Englannin kirkon seurakuntasuunnitelmista, sanoo piispa Laajasalo – "Yhteisöjen pitää saada olla teologisesti monimuotoisia"