Englannin kirkko suunnittelee perustavansa kymmenen­tuhatta uutta maallikko­vetoista seurakuntaa

Little St Maryn kirkko Cambridgessa. Kuva: Freija Özcan

Englannin kirkon kirkolliskokous on tänään maanantaina keskustellut niin sanotusta Myriad-suunnitelmasta. Suunnitelman tavoitteena on, että kirkon runsaat 12 500 seurakuntaa istuttaisivat eli perustaisivat 10 000 uutta seurakuntaa tulevien kymmenen vuoden aikana, kertoo The Church Times. Suunnitelman nimessä oleva sana "myriad" tarkoittaa suomeksi suurta tai lukematonta määrää.

Uudet seurakunnat olisivat pääasiassa maallikkovetoisia, ja niiden myötä Englannin kirkolle tavoiteltaisiin jopa miljoonaa uutta opetuslasta. Tavoite on asetettu korkealle, jotta se synnyttäisi uudenlaista otetta suunnitteluun, rukoukseen ja toimintaan, ei vain pieniä korjausliikkeitä, hanketta johtava rovasti John McGinley sanoo. McGinley vetää kehitystyötä New Wine -verkoston seurakuntien istuttamisessa.

Kyse on käytännössä evankelioimisesta ja kotiryhmien perustamisesta.

– Tässä on kyse näystä, johon voi liittyä, pikemmin kuin hankkeesta tai aloitteesta, McGinley toteaa.

Istutettavien seurakuntien on tarkoitus aloittaa pienestä. Jotkut niistä jäisivät kodeissa kokoontuviksi 20–30 henkilön ryhmiksi. Seurakunnan määritelmä on McGinleyn mukaan kuitenkin selkeä: sen on julistettava evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta, jumalanpalveluselämän on oltava säännöllistä, sen on oltava avoin kaikille ja sakramentaalinen, ja siihen täytyy kuulua enemmän kuin 20 ihmistä.

Sekä Canterburyn arkkipiispa Justin Welby että Yorkin arkkipiispa Stephen Cottrell ovat The Church Timesin mukaan innostuneita suunnitelmasta.

– Paavi Fransiscusta lainatakseni olemme lukinneet Jeesuksen kirkkoon ja meidän pitää avata kirkko ja päästää hänet ulos, Welby totesi kesäkuun lopulla pidetyssä MultiplyX 2021 -konferenssissa, jossa suunnitelmaa käsiteltiin.

Welby arveli, että hyvin monille anglikaaneille tulee uutena asiana se, että anglikaanin on tarkoitus todistaa uskostaan.

– Ei ole tarkoitus, että jätämme Jeesuksen kirkkoon, kun lähdemme sieltä, ja poimimme taas hänet mukaan, kun tulemme takaisin seuraavana sunnuntaina. Meidän kuuluu lähteä ulos hänen kanssaan. Emme saarnaa moraalia, vaan istutamme seurakuntia. Emme saarnaa terapeuttista hoitoa, vaan istutamme seurakuntia, Welby sanoi.

Suomen anglikaanisen yhteisön pappi: Matemaattisesti ajateltuna suunnitelma voisi toimia

Myriad-suunnitelma liittyy Englannin kirkon uuteen strategiaan, jonka ytimessä on uusien jumalanpalvelusyhteisöjen perustaminen. Kirkossa kävijöiden määrä Englannin kirkossa on pudonnut vuodesta 2009 vuoteen 2019 noin 15–20 prosenttia.

Strategiatyötä johtava arkkipiispa Cottrell näkee, että monikulttuurisuuden ja maallistumisen keskellä ratkaisu tähän on lisätä seurakuntia, ei vähentää niitä.

"Olemme epäilemättä epäonnistuneet monta kertaa. On asioita, jotka meidän olisi pitänyt hoitaa toisin. Mutta olisi typerää jättää huomiotta, miten Euroopan ja maailman kulttuurien mannerlaatat ovat kääntyneet ja muokanneet sitä maailmaa, missä me palvelemme ja julistamme", strategiassa todetaan.

Englannin kirkon kirkolliskokous jatkaa tänään käymäänsä keskustelua strategiasta helmikuussa. Kirkolliskokoukseen osallistuva Suomen anglikaanisen yhteisön pappi, lääninrovasti Tuomas Mäkipää kertoo Kotimaalle, että Myriad-suunnitelma tuli monille kirkolliskokoukseen osallistuville yllätyksenä.

– Kriitikot sanovat, että joka vuosikymmenellä nousee jokin vastaava yritys, joka lopulta päättyy nolosti. Toisaalta matemaattisesti ajateltuna suunnitelma voisi toimia, Mäkipää sanoo.

– Ensimmäisenä tulee mieleen, että miten tällaiset uudet ryhmät tuodaan osaksi jo olemassa olevaa kirkkoa.

Toisekseen Mäkipää kaipaa tutkimustuloksia istutettujen kotiryhmien todellisesta vaikuttavuudesta. Sellaista ei ole saatavilla.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Englannin kirkko suunnittelee perustavansa kymmenentuhatta uutta maallikkovetoista seurakuntaa