”Suomalaisilla on edelleen paljon mahdollisuuksia auttaa”

Turun kristillisen opisto on yksi nuoria turvapaikanhakijoita majoittavista ja kouluttavista kansanopistoista. Opiston rehtorin Tapani Rantalan mielestä kirkollisten toimijoiden on luotava ilmapiiriä, joka rohkaisee auttamaan apua tarvitsevia.

– Meillä on aikaisemminkin ollut nuoria turvapaikanhakijoita. Nyt teemme Turussa vastaanottokeskuksen kanssa yhteistyötä, jossa majoitamme ja koulutamme 15 hengen ryhmän. Mukana on afgaaneja, somaleja ja taisi olla Irakistakin joku, Rantala toteaa.

Maahanmuuttovirasto tiedotti tänään, että lähellä täysi-ikäisyyttä olevia, ilman huoltajaa maahan tulleita turvapaikanhakijoita aletaan majoittaa kansanopistoihin. Turun kristillisen opiston lisäksi Lieksan kristillinen opisto, Itä-Karjalan kansanopisto, Järvenpään seurakuntaopisto ja Kiteen kristillinen opisto ovat jo ottaneet vastaan ensimmäiset 16–17-vuotiaat nuoret.

Kansanopistot tarjoavat nuorille tuettua asumista sekä koulutusta. Tapani Rantala kertoo, että Turun kristillisellä opistolla majoitus ja kurssi saatiin järjestettyä viikossa avunpyynnön jälkeen.

– Meillä on vuosittain kotoutumiskoulutuksessa eli kieltä ja kulttuuria opiskelemassa yli 300 maahanmuuttajaa, Rantala sanoo.

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut kesän aikana merkittävästi koko Euroopassa. Myös Turkuun on tullut tänä vuonna turvapaikanhakijoita todennäköisesti enemmän kuin koskaan.

– Vaikka suomalaisilla itsellään on taloudellisesti tiukkaa, meillä on edelleen paljon mahdollisuuksia auttaa. Pitää miettiä, mitä voidaan tehdä yhdessä. Kun meiltä pyydetään apua, silloin sitä tulee laajasti yhteiskuntana ja myös kirkkona antaa, Rantala sanoo.

– On oma kysymyksensä, kuinka moni on täällä jäädäkseen ja kuinka moni on täällä väliaikaisesti. Apua tarvitaan myös maailmalla. Kehitysyhteistyömäärärahojen leikkauksia pitää myös miettiä uudelleen. Mitä enemmän pystytään auttamaan muualla, se on myös osaltaan estämässä tällaisia tilanteita.

Lue myös:

Turvapaikanhakijanuoria aletaan majoittaa kansanopistoihin

Iranin kristittyjen vaikea tilanne rantautui Suomeen

Seurakunta kerää vaatteita vastaanottokeskukselle

Forssa torjui hätämajoituksen – Kirkkoherra pitää päätöstä valitettavana

Edellinen artikkeliTurvapaikanhakijanuoria aletaan majoittaa kansanopistoihin
Seuraava artikkeliKolme kysymystä pyöräilevälle papille – ”Kerran pötkähdin Audin konepellille”

Ei näytettäviä viestejä