Sukututkimusseura ja kirkkohallitus selvittävät yhteistyömahdollisuuksia

sukututkimus205

Sukututkimusseura toi esiin ongelmia kirkkoherranvirastojen pitkiin toimitusaikoihin sukututkijoiden selvityspyyntöihin vastattaessa. Seura ei pidä kuukausien pituisia toimitusaikoja perustuslain edellyttämän hyvän hallintotavan mukaisena, ja totesi selvittävänsä asian laillisuusvalvojalla, mikäli tilanne ei nopeasti korjaudu.

Suomen sukututkimusseura ehdotti neuvotteluissa auktorisointijärjestelmää, jonka puitteissa sata vuotta nuoremmat kirkonkirjat voitaisiin avata tutkijoille, jotka ovat osoittaneen ymmärtävänsä muun muassa henkilötietolain asettaman kiellon olla keräämättä ja tallentamatta arkaluontoisia tietoja kirkonkirjoista. Ongelmaksi nähdään muodostuneen myös kirkollisten väestörekisteriviranomaisten pinnallinen tietämys henkilötieto-, julkisuus- ja väestötietolainsäädännön säännöksistä, joka ei sukututkimusseuran mukaan täytä hyvän viranomaistoiminnan standardeja.

Ratkaisuksi kirkkohallitus toi esille mahdollisuuden järjestää yhdessä sukututkimuksen peruskoulutusta kirkkoherranvirastojen sukuselvityksiä laativalle henkilöstölle.

– Molempia neuvottelussa esiin nostettuja ehdotuksia, auktorisointijärjestelmä ja yhteisen koulutuksen järjestäminen, ja niiden toteuttamismahdollisuuksia on tarkoitus selvittää yhteistyössä tämän kevään aikana, sanoo neuvotteluihin osallistunut kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja.

Lue myös: Kirkkohallitus selventää mitä kirkonkirjoista saa tutkia ja mitä ei

Sukututkimusseurassa kummastellaan kirkkohallituksen suositusta

Arkistolaitos linjaa kirkonkirjojen tutkimisen periaatteitaan

Edellinen artikkeliHylätystä hautakivestä oikeusjuttu
Seuraava artikkeliJaakko Rusama anglikaanis-luterilaisen järjestön johtoon

Ei näytettäviä viestejä