SRK: Vanhoillis­lestadiolaiset voivat ottaa korona­passin käyttöön rauhan­yhdistysten seuroissa

SRK:n mukaan paikallisten rauhanyhdistysten tehtävä on soveltaa viranomaisten antamia ohjeita seuratoimintaa järjestäessään. Kuva Helsingin Rauhanyhdistykseltä. Kuva: Freija Özcan

Vanhoillislestadiolaisten kattojärjestö Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK) tiedottaa, että rauhanyhdistykset voivat ottaa seuroissaan käyttöön koronapassin. Päätös perustuu aluehallintovirastojen näkemykseen, josta SRK kertoi torstaina.

Aluehallintovirastojen mukaan eri puolilla maata nyt määrättävät tartuntatautilain mukaiset kokoontumisrajoitukset koskevat rauhanyhdistysten uskonnonharjoittamista koskevia tilaisuuksia eli vanhoillislestadiolaisia seuroja. Paikalliset rauhanyhdistykset voivat siis ottaa koronapassin käyttöön vaihtoehtona voimassa oleville alueellisille koronarajoituksille. Näin passi mahdollistaa määrällisesti rajoittamattoman joukon sisäänpääsyn tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Kokoontumisrajoitukset eivät lähtökohtaisesti koske uskonnollisten yhdyskuntien järjestämää julkista uskonnonharjoittamista. Poikkeuksen tekevät kuitenkin uskonnollisiksi yhdyskunniksi rekisteröimättömät uskonnolliset yhteisöt ja yhdistykset, joihin rauhanyhdistykset aluehallintovirastojen linjauksen mukaan kuuluvat.

Vanhoillislestadiolaisten Päivämies-lehden mukaan eri puolella Suomea on tulkittu poikkeavasti tartuntatautilain mukaisten kokoontumisrajoitusten soveltamista rauhanyhdistysten seuratilaisuuksiin. Niinpä SRK päätti kysyä aluehallintovirastoilta, onko asiassa mahdollisuus saada valtakunnallisesti sovellettavissa oleva linjaus.

Koronapassi ei koske alle 16-vuotiaita. Lapset ja nuoret voivat näin ollen osallistua seuroihin ilman koronapassia.

SRK:n mukaan poikkeusaikana myös lapsille ja nuorille on tarpeen, että yhteys "samanikäisiin uskovaisiin ja kotisiionin toimintaan" voidaan säilyttää.

"Lainsäädäntö ja viranomaisten ohjeet ovat lähtökohta ja tärkeä tuki rauhanyhdistyksille"

SRK:n työvaliokunta painottaa Päivämiehessä, että niitä toimenpiteitä, joita vallitseva pandemia edellyttää, ei ole syytä hengellistää.

"Kysymys on toimintamme sopeuttamisesta vallitseviin olosuhteisiin. Saamme luottaa siihen, että vaikeanakin aikana elämämme on Taivaan Isän turvallisissa käsissä."

Työvaliokunnan mukaan koronaepidemian levitessä rauhanyhdistysten pyrkimyksenä on toimia vastuullisesti ja seuravieraiden terveysturvallisuutta ensisijaisesti silmällä pitäen. Lainsäädäntö ja viranomaisten ohjeet ovat valiokunnan mukaan lähtökohta ja tärkeä tuki yhdistysten toiminnan järjestämiselle.

Myös SRK:n leirityössä sovelletaan koronapassin käyttöä koskevaa viranomaisohjeistusta.

"Poikkeukselliset olosuhteet koettelevat meitä kaikkia. Ajan myötä saatamme tuntea väsymystä tavallista elämää vaikeuttavien rajoitusten, epävarmuuden tuoman pelon ja erilaisten näkemysten tuomien ristiriitaisuuksien tähden. Kaikkitietävä Jumala sallii viisaudessaan meille yhteisiä koettelemusten aikoja", SRK:n työvaliokunta kirjoittaa Päivämiehessä.

Lue myös:

Liittyykö pohjalais­kuntien alhainen rokote­kattavuus vanhoillis­lestadiolaisuuteen? – SRK:n Matti Taskila vastaa Keskipohjanmaassa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

SRK: Vanhoillislestadiolaiset voivat ottaa koronapassin käyttöön rauhanyhdistysten seuroissa