Liittyykö pohjalais­kuntien alhainen rokote­kattavuus vanhoillis­lestadiolaisuuteen? – SRK:n Matti Taskila vastaa Keskipohjanmaassa

SRK:n puheenjohtaja Matti Taskila. Kuva: Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys / Suviseurat / Kuvapalvelu

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) puheenjohtaja Matti Taskila vastaa Keskipohjanmaa-lehdessä kysymyksiin vanhoillislestadiolaisten rokotekriittisyydestä. Terveysviranomaiset ovat kertoneet koronarokotusten alhaisesta kattavuudesta muun muassa Perhossa, Sievissä, Nivalassa, Limingassa, Tyrnävällä ja Luodossa. Viimeksi mainitussa vaikuttaa voimakkaana lestadiolainen rauhansanalaisuus, muissa vanhoillislestadiolaisuus.

– Rokotusvastaisuutta on ollut aika paljon aiemminkin ja isoissa perheissä se on vähän huolestuttavaa, johtava lääkäri Pauliina Sarajärvi Limingan terveyskeskuksesta totesi Iltalehdessä viime viikolla.

Matti Taskila sanoo Keskipohjanmaassa, että vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä on jonkin verran rokotekriittisyyttä. Kokonaisuutena liikkeen jäsenet ovat Taskilan mukaan kuitenkin hyvin rokotemyönteisiä, mikä juontaa juurensa esivallan kunnioituksesta.

Taskila sanoo, että rokotekriittisyydellä on vanhoillislestadiolaisuudessa monenlaisia taustoja, aivan kuten muussakin väestössä.

– Meidänkin liikkeessä voimakkaiden persoonien mielipiteillä on merkitystä, samoin sosiaalisen median disinformaatiolla.

Hänen toteaa, että rokotusten ottamisesta huolehtiminen on yhteisen vastuun kantoa.

– Olemme hengellistä työtä tekevä liike, eikä meillä ole rokotusasiaan virallista kantaa. Se tiedetään, että pelottelulla ja pakottamisella ei saada ketään ottamaan rokotuksia. Täytyy vain näyttää hyvää omakohtaista esimerkkiä, Taskila sanoo.

– Ja onhan se niinkin, että mitä suuremmaksi saamme rokotekattavuuden, sitä varmemmin voimme järjestää Suviseurat kenttätapahtumana kesällä 2022.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.