Skotlannin episkopaalinen kirkko hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot

Skotlannin episkopaalinen kirkko on eilen pidetyssä kirkolliskokouksessa hyväksynyt kirkkojärjestyksen muuttamisen avioliiton osalta.

Asiasta kerrotaan kirkon verkkosivuilla.

Kirkkojärjestyksestä (Canon) on nyt poistettu määrittely, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen. Tekstiin on lisätty uusi osa, jossa todetaan avioliitosta olevan erilaisia käsityksiä. Tämä mahdollistaa sen, että papit voivat nyt vihkiä avioliittoon sekä eri että samaa sukupuolta olevia pariskuntia.

Muutetussa kirkkojärjestyksessä todetaan myös, että ketään pappia ei voida pakottaa vihkimään samaa sukupuolta olevia avioliittoon vastoin omaatuntoaan.

Kirkolliskokouksen – synodin – äänestyksessä kirkkojärjestyksen avioliittosäädöksien muuttamisen puolesta äänesti 96 edustajaa. Muutosta vastusti 33 edustajaa. Äänestäjissä on tilastollisesti kolme kategoriaa: piispat, papit ja maallikot. Viidestä piispasta neljä kannatti muutosta. 62 papista 42 oli muutoksen puolella. 62 maallikosta 50 äänesti muutoksen puolesta.

Kirkkojärjestyksen muuttamisen jälkeen kirkon piispat luovat ohjeistuksen niille papeille, jotka tulevat toimittamaan samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkimisiä.

Skotlannin episkopaalinen kirkko kuuluu anglikaanisiin kirkkoihin. Virallisesti se on perustettu vuonna 1712.

Toisin kuin Englannissa, Skotlannissa episkopaalinen kirkko on pieni vähemmistökirkko ja vapaakirkon asemassa. Skotlannin "valtionkirkko" ja suurin kirkko on reformoituihin kirkkoihin lukeutuva Skotlannin kirkko.

Skotlannin episkopaalisella kirkolla arvioidaan väestönlaskennan perusteella olevan noin 90 000 jäsentä. Koko Skotlannin väkiluku on noin 5,4 miljoonaa. Hieman yli puolet skoteista on kristittyjä.

Skotlannin episkopaalinen kirkko on Porvoon kirkkoyhteisön myötä Suomen evankelis–luterilaisen kirkon läheinen ekumeeninen kumppani.

Kuva Ionan saarelta Skotlannista: Kati Pirttimaa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***