Seurakunnat jakavat jo maskeja vähävaraisille yhdessä kuntien kanssa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee koronaepidemian takia kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä ja julkisissa tiloissa, joissa turvaetäisyyksien pitäminen ei ole mahdollista. Hallitus linjasi, että kunnat hankkivat maskeja vähävaraisille ja saavat tähän valtiolta tukea.

Maskien jako kunnissa toteutetaan eri tavoin. Tavallisesti mukana on useita toimijoita, yhtenä niistä seurakunta.

Esimerkiksi Nokialla maskeja jaetaan Aamulehden mukaan määrättyinä aikoina sosiaalipalvelujen neuvonnassa, terveysasemalla, työllisyyspalvelujen neuvontapisteessä, SPR:n toimipisteessä sekä Nokian seurakunnan diakoniatoimistossa. Turussa jaetaan diakoniatyön asiakastapaamisissa kangasmaskeja.

Kuopiossa seurakunnat aloittivat kaupungin kustantamien kasvomaskien jakamisen diakoniatyössä viime viikon perjantaina. Seurakuntien diakoniajohtaja Seppo Marjanen kertoo Viikkosavossa, että maskeja jaetaan asiakkaan tarpeen ja tilanteen mukaan. Ainakaan toistaiseksi kasvomaskien massajakoja ei ole luvassa.

– Massajaossa on se huono puoli, että aina kun on jotain ilmaiseksi jaossa, olipa se sitten ruokaa tai kasvomaskeja, paikalle tulee myös heitä, joilla olisi maksuvalmiutta hankkia itse, Marjanen toteaa Viikkosavossa.

Kotimaa24:lle Marjanen sanoo, että seurakunnalla on työntekijöiden käyttöön hankittuna maskeja, mutta yleiseen jakeluun niitä ei Kuopion seurakunnissa ole tulossa.

Maskeja seurakuntien työntekijöille

Vantaalla seurakunnat ovat hankkineet 10 000 maskia. Hankinnasta vajaa puolet on tarkoitettu työntekijöiden käyttöön ja vähän yli puolet, 5 700 maskia, annettiin jaettavaksi seurakuntalaisille. Jokainen seurakunta sai tähän tarkoitukseen 500–1 000 maskia, joten massajakelusta ei Vantaallakaan ole kyse.

– Normaalisti ihmiset hankkivat maskinsa itse. Tämä apu on tarkoitettu niille, joille maskikustannus on kohtuuton. He voivat tiedustella kertakäyttömaskeja oman alueensa seurakunnan diakoniasta. Diakoniatyöntekijät arvioivat tilanteen ja tekevät päätöksen, yhteisen seurakuntatyön johtaja Kirsi Rantala sanoo seurakuntalehti Kirkko ja kaupungissa.

Vantaalla seurakuntien mahdollisesta osallistumisesta kuntien hankkimien maskien jakeluun ei ole vielä aloitettu keskusteluja.

Helsingin seurakunnissa on jo tehty iso maskitilaus lähinnä työntekijöiden käyttöön. Tarvittaessa maskeja jaetaan myös esimerkiksi diakoniatyön asiakkaille. Keskustelut Helsingin kaupungin ja seurakuntien yhteistyöstä maskien jakamisessa ovat vielä kesken.

Jyväskylässä seurakunta ei toistaiseksi ole ollut yhteydessä kaupunkiin mahdollisesta osallistumisesta maskien jakeluun. Seurakunta aikoo hankkia maskeja pääsääntöisesti vain työntekijöiden käyttöön.

Koko kirkon tasolla ei ole ohjeistusta maskien jakamisesta seurakunnissa, ja käytännöt vaihtelevat paikallisesti paljonkin epidemiatilanteen mukaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Maskeja ei tarvita messussa – Helsingin hiippakunta antoi seurakunnille uuden koronaohjeistuksen

Suomen Pipliaseura sai kiinalaisilta kristityiltä paketillisen hengityssuojaimia

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.