Maskeja ei tarvita messussa – Helsingin hiippakunta antoi seurakunnille uuden koronaohjeistuksen

Valtioneuvosto antoi eilen 13.8. uusia linjauksia koronapandemian hillitsemiseksi. Linjaukset koskevat ulkomailta saapuvien testauksia ja karanteeneja, alueellisia etätyösuosituksia sekä maskien käyttösuosituksia erityisesti julkisessa liikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä eikä turvavälejä voida pitää.

Helsingin hiippakunta antoi ensimmäisenä hiippakuntana valtioneuvoston suosituksiin pohjaten seurakunnille oman ohjeistuksen.

Ohjeistuksessa todetaan, että tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, seurakunnissa suositellaan kasvomaskien käyttöä. Seurakuntien tulee myös huolehtia, että kasvomaskeja on näissä tilanteissa tarjolla niille seurakuntalaisille, joille kasvomaskien kustannukset nousevat kohtuuttomiksi.

Valtioneuvoston maskisuositus ei koske tilanteita ja tilaisuuksia, joissa lähikontaktien välttäminen on toteutettavissa tai lähikontaktin kestää lyhyen aikaa. Esimerkkinä tästä hiippakunnan tiedotteessa mainitaan ehtoollisjumalanpalvelus. Messussa terveysturvallisuus voidaan taata myös muilla toimilla, eikä kasvomaskisuositusta välttämättä tällöin tarvita, ohjeistuksessa todetaan.

Seurakuntien työntekijöitä suositellaan käyttämään maskia tilanteessa, jossa hän on lähikontaktissa yli 15 minuutin ajan seurakuntalaisten, erityisesti riskiryhmään kuuluvien, kanssa.

Niin ikään suositellaan etätyön jatkamista Helsingin hiippakunnan seurakunnissa.

Helsingin hiippakunnan tiedotteessa muistutetaan, että tilanne- ja tapauskohtaisista koronapäätöksistä vastaa kirkkoherra ja seurakuntayhtymien yhteisten palvelujen osalta yhtymän johtaja.

Myös Turun arkkihiippakunnan verkkosivuilla viitataan valtioneuvoston tuoreisiin suosituksiin, mutta ei anneta yksityiskohtaisempia ohjeita etätyöstä tai maskisuosituksesta, sillä "seurakuntia on jo nyt ohjeistettu järjestämään toimintaa niin, että turvavälit voidaan taata".

Kuva: Olli Seppälä. Helsingin tuomiokirkko.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.