Selvitys: USA:n kongressissa kristittyjen osuus pysynyt 1960-luvun tasolla

Yhdysvaltojen uusimmassa kongressissa on kristittyjä liki yhtä paljon kuin 1960-luvulla, selviää yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuskeskuksen selvityksestä. 115. kongressin jäsenistä 91 prosenttia pitää itseään kristittynä, kun vastaava luku 1960-luvulla oli 87. kongressin kohdalla 95 prosenttia. Sen sijaan vuosikymmenten ajan kristittyjen osuus yhdysvaltalaisten aikuisten joukossa on vähentynyt.

Republikaanien 293 edustajasta vain kaksi kertoo olevansa juutalaisia, loput kristittyjä. Demokraateilla on usean eri uskonnon edustajia, tosin 242 edustajasta 80 prosenttia sanoo olevansa kristittyjä. Demokraatteihin kuuluu myös 28 juutalaista, kolme buddhalaista ja kolme hindua sekä kaksi muslimia, yksi unitaariuniversalisti sekä yksi uskonnollisesti sitoutumaton.

Lisäksi kymmenen kongressin jäsentä ei halunnut ilmoittaa uskonnollista vakaumustaan. He olivat kaikki demokraatteja.

Yli puolet kaikista edustajista oli protestantteja ja yli neljäsosa katolilaisia. Selvityksen mukaan huomattavan aliedustettuja päättäjien joukossa olivat uskonnollisesti sitoutumattomat, sillä heitä on Yhdysvaltojen väestöstä noin 23 prosenttia, mutta kongressissa vain 0,2 prosenttia.

Suomessa Helsingin Sanomat selvitti toukokuussa 2015 Sipilän hallituksen uskonnollista taustaa. Lehden tekemään kyselyyn vastasi 112 kansanedustajaa, joista 79 ilmoitti olevansa luterilaisia.

Kuva: Martin Falbisoner / Wikimedia Commons. Yhdysvaltain kongressin rakennus itäpuolelta kuvattuna.

Lue myös:

Gallup kyseli: Yhdysvallat yhä kristillinen kansakunta

Protestantit johtavat Yhdysvaltoja

Edellinen artikkeliPäivi Räsänen kiteytti kokemuksensa politiikan ja kirkon suhteista 20 teesiin
Seuraava artikkeliPäivi Räsänen: Kannan huolta eutanasialain etenemisestä seuraavalla vaalikaudella

Ei näytettäviä viestejä