Sateenkaaripareja vihkineitä pappeja on ainakin 77 – vihkimään valmiita pappeja yli 130

Helsinki Pride 2019. Kuva: Olli Seppälä

Neljäsataa pappia kuuluu nyt Facebook-ryhmään, joka edistää samaa sukupuolta olevien parien kirkollista avioliittoon vihkimistä, kertoo Sateenkaaripapit-verkosto. Määrä vastaa noin kymmentä prosenttia Suomen evankelis-luterilaisen kirkon koko papistosta.

Facebook-ryhmään on liittynyt uusia jäseniä korkeimman hallinto-oikeuden taannoisen päätöksen jälkeen. Päätös piti voimassa kirjallisen varoituksen, jonka Oulun tuomiokapituli antoi sateenkaariparin vihkineelle papille.

Sateenkaaripapit.fi-verkkosivustolla on nyt 135 papin nimet. He ovat ilmoittaneet olevansa valmiita vihkimään ja siunaamaan samaa sukupuolta olevia pareja. Vähintään 77 pappia on jo vihkinyt tai siunannut ainakin yhden sateenkaariparin.

Uusi avioliittolaki tuli voimaan 1.3.2017. Sen jälkeen ainakin 95 samaa sukupuolta oleva paria on vihitty kirkollisesti. Sateenkaariparien avioliittoja on siunattu ainakin 40, Sateenkaaripapit-verkosto kertoo tiedotteessaan. Vihkimisiä ja siunaamisia on ollut kaikissa hiippakunnissa.

Kirkollisten sateenkaarivihkimisten ja -siunaamisten määrä ei ole kasvanut runsaasti helmikuun 2019 jälkeen, jolloin Kotimaa24 kertoi niitä olleen yhteensä 108. Tuolloin vihkineitä pappeja oli 61.

– On hyvä huomata, että samaan aikaan myös heteroparien kirkollisten vihkimisten suosio on vähentynyt, Sateenkaaripapit-ryhmässä mukana oleva lahtelainen pastori Hannu Lehdeskoski sanoo Kotimaa24:lle.

Lehdeskoski haluaa painottaa sateenkaaripappien tekevän työtä sen eteen, etteivät tasa-arvo ja kirkollinen vihkiminen olisi kiinni sukupuolesta.

Lue myös:

KHO: Tuomiokapitulin rangaistus sateenkaariparin vihkimisestä jää voimaan – päätökseen liittyi eriävä lausunto

Kommentti: Oikeuslaitos ei tullut apuun, joten kirkon on selvittävä aviosotkuistaan ihan itse

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.