Saamelais­alueen vainajain­jäänteet haudataan uudelleen Saamelaisten kirkko­päivien päätteeksi

Saamelaisalueen hautausmailta 1800–1900-luvuilla kaivetut vainajat palautetaan siunattuun maahan 7.–8.8.2022.

Vainajat palautetaan Inarin Vanhaanhautuumaasaareen, Utsjoen Pyhän Ulriikan kirkon hautausmaalle ja Inarin Nellimin ortodoksiselle hautausmaalle. Maahan kätkemisen Inarissa toimittavat saamelaisten pappi Mari Valjakka, kirkkoherra Tuomo Huusko, arkkipiispa Tapio Luoma ja Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo.

Vainajien muistotilaisuus alkaa Inarissa viikonvaihteessa vietettävien Saamelaisten kirkkopäivien päätteeksi sunnuntaina kello 15 saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen pihalla olevassa laavussa. Parituntisessa ohjelmassa on luvassa puheita ja musiikkia. Tilaisuuden juontaa saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio. Tilaisuudessa on tulkkaus inarin-, koltan-, pohjoissaamen ja ruotsin kielille.

Noin kello 17 on tarjolla kirkkokahvit, minkä jälkeen rajattu saattojoukko siirtyy Vanhahautuumaasaareen, missä kätketään maahan sieltä vuonna 1934 kaivetut saamelaisvainajat.

Vastaavat tilaisuudet järjestetään maanantaina Utsjoella kello 10 ja Nellimissä kello 15. Utsjoella maahan kätkemisen toimittavat Mari Valjakka, Erva Niittyvuopio, Tapio Luoma ja Jukka Keskitalo. Nellimissä ortodoksisen palveluksen toimittaa Oulun metropoliitta Elia.

Saamelaisvainajien palautuksia järjestetty jo aikaisemmin

1930-luvulla Inarinjärven Hautuumaasaaresta nostettiin rotututkimuksen nimissä saamelaisten vainajien luita ylös. Ne päätyivät Helsingin yliopiston anatomian laitoksen kokoelmiin.

Kokoelman saamelaisvainajat siirrettiin säilytettäväksi saamelaisalueelle, Inarin Saamelaismuseo Siidaan vuonna 2001. Saamelaismuseo on säilyttänyt 172 vainajan jäänteitä asianmukaisesti niiden luovutuksesta lähtien.

Osa luuaineistosta on palautettu arvokkaasti takaisin Hautuumaasaareen jo vuonna 1995, mutta osa aineistoista palautuu vasta nyt. Vastaavanlaisia tilaisuuksia on aikaisemmin järjestetty myös Ruotsissa ja Norjassa.

Utsjoen vainajat on aikanaan kaivettu hautausmaalta vuosina 1882–1883.

Nellimiin ortodoksiselle hautausmaalle uudelleen haudattavat kolttasaamelaisvainajat on aikoinaan kaivettu Petsamon Paatsjoen alueelta ja heidät halutaan Kolttien kyläkokouksen toiveen mukaisesti palauttaa siunattuun maahan lähelle Paatsjokea.

Tilaisuuksia voi seurata livelähetyksinä. Yle Sápmi striimaa tilaisuudet Yle Areenassa ja niitä voi katsoa myös jälkikäteen. Lähetysten linkit jaetaan Yle Sápmin ja Saamelaismuseo Siidan sivustoilla.

Kirkkopäivien keskiössä saamelainen kulttuuri ja kirkollinen elämä

Saamelaisten kirkkopäivillä keskipisteessä on saamelainen kulttuuri ja kirkollinen elämä. Tämänvuotisten kirkkopäivien teemana on Pyhä Tuli – Pyhä Kansa. Ohjelmassa on jumalanpalveluksia, keskusteluita, luentoja ja kulttuuriohjelmaa. Kirkkopäivien yhteydessä käsitellään oikeuksia, itsemääräämistä, arktisen alueen kestävää kehitystä, sovintoa ja saamelaisen kirkollisen toiminnan edistämistä.

Kirkkopäivillä julkistetaan myös oikeinkirjoitukseltaan uudistettu käännös koltansaamenkielisestä Johanneksen evankeliumista.

Saamelaisten kirkkopäivät järjestetään joka neljäs vuosi. Tämänvuotiset kirkkopäivät ovat järjestyksessä viidennet. Alun perin ne oli tarkoitus pitää jo viime vuonna.

Edellisen kerran Saamelaisten kirkkopäiviä vietettiin Ruotsin Arvidsjaurissa vuonna 2017. Sitä ennen kokoonnuttiin vuonna 2013 Norjan Mo i Ranassa, vuonna 2009 Inarissa ja ensimmäisillä kirkkopäivillä vuonna 2004 Ruotsin Jokkmokissa.

Kymmenen eri kielen päivät

Inarin kirkkopäivien käyttökielinä ovat inarinsaame, koltansaame, pohjoissaame, julevinsaame, eteläsaame ja rukouksissa myös piitimensaame ja uumajansaame sekä suomi, ruotsi ja englanti.

Kirkkopäivien tarkoitus on vahvistaa, uudistaa ja innosta saamelaisia yli valtioiden rajojen sekä vahvistaa saamelaisten hengellistä, teologista ja taiteellista rikkautta. Lisäksi päivät tukevat saamen kielten asemaa ja niiden käyttöä kirkossa sekä tarjoavat kohtaamispaikan.

Saamelaisten kirkkopäivien järjestämisestä vastaavat Suomen saamelaistyön neuvottelukunta, Norjan ja Ruotsin saamelaiset kirkkoneuvostot, Oulun hiippakunta, Inarin seurakunta ja Lapin ortodoksinen seurakunta. Barentsin kirkkojen neuvosto tukee Venäjän saamelaisten osallistumista kirkkopäiville.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliPaavi Franciscus katkaisi eläköitymis­huhuilta siivet mutta pitää ovea auki mahdollisuudelle siirtyä syrjään
Seuraava artikkeliViesti­pyhiinvaellus Pyhän Olavin jalan­jäljissä vie Savonlinnasta Turkuun – Luvialla viestipullo täytettiin meri­vedellä

Ei näytettäviä viestejä