Viesti­pyhiinvaellus Pyhän Olavin jalan­jäljissä vie Savonlinnasta Turkuun – Luvialla viestipullo täytettiin meri­vedellä

Viestipyhiinvaellus saapui Luvialle kolmen polkupyöräilijän voimin 2.8. kello 14.12. Antti Paala, Aulis Kolinummi, Päivi Salomaa.

Savonlinnasta helatorstaina alkanut viestipyhiinvaellus on saapunut Turun arkkihiippakunnan alueelle. Sunnuntaina 14.8. viestin viimeinen osuus kävellään Koroisten ristiltä Turun tuomiokirkkoon, jossa on perillepääsyn juhla.

Enimmillään osanottajia on ollut Kangasniemellä Mikkelin hiippakunnassa kesäkuun alussa. Siellä yhteensä 60 ihmistä patikoi Kangasniemeltä Kortesalmelle. Joillakin osuuksilla on ollut viestinviejän lisäksi vain yksi osanottaja.

– Keskimäärin mukana on ollut kymmenkunta pyhiinvaeltajaa, viestipyhiinvaelluksen projektityöntekijä Pinja Luoma Pyhiinvaellus Suomi -tiimistä kertoo.

Hän patikoi ensimmäisen etapin Savonlinnassa ja aikoo vaeltaa seuraavan kerran Lemun kirkolta Raisioon 12.8. Luoma on seurannut viestiä, joka on seurannut Pyhän Olavin mannerreittiä halki Suomen. Vaellus on edennyt kuuden hiippakunnan alueella. Jokainen alue on järjestänyt vaelluksen kulun omalla tavallaan, ja mukana on ollut laaja joukko erilaisia yhteistyökumppaneita.

– Osanottajamäärä on vaihdellut suuresti seurakunnasta toiseen. Kivaa on ollut se, että mukana on ollut ensikertalaisia, jotka ovat seurakunnan vakiopiirin ulkopuolelta, Luoma sanoo.

Kaikkiaan kesän viestipyhiinvaellus on Luoman mukaan sujunut odotetusti. Teemat kohtuus, kestävyys ja toivo ovat olleet hyvin esillä. Viestikapulana toimiva vesipullo on välittänyt omaa sanomaansa viestin teemasta, vedestä.

Juomakelpoisen veden riittävyys on tulevaisuudessa iso kysymys. Veden syvä symbolinen merkitys niin ekologisesti kuin hengellisen elämän lähteenä on inspiroinut vaeltajia pohtimaan asioita laaja-alaisesti.

Antti Paala ojensi viestikapulana toimivan pullon Maarit Hollménille, joka on Luvian seurakunnan lähetyssihteeri. Viestipyhiinvaellus saapui Luvialle kolmen polkupyöräilijän voimin 2.8. kello 14.12. Kuva: Kaj Aalto

Tiistaina Eurajoen Luvialle saapunut vesipullo matkasi reilut 22 kilometriä Antti Paalan pyörän päällä. Hän kertoi saaneensa viestikapulan Nakkilasta.

– Nakkilalaiset olivat tyhjentäneet veden [entisen kansanedustajan, sosiaalipedagogi] Antti-Veikko Perheentuvan haudalle. Me taas tyhjensimme Nakkilasta saamamme veden sankarihaudalle. Tämä on Ulvilan vettä, ja te tyhjennätte sen paikkaan, jonka katsotte sopivaksi, Paala sanoi ja kehotti täyttämään pullo Luvian vedellä.

Luvian kappeliseurakunnan puolesta viestipullon vastaanottanut Maarit Hollmén kertoi, että luvialaiset täyttävät pullon merivedellä.

– Teema liittyy hyvin merivesiin ja kestävään luonnonvarojen hoitoon. Luvian edustalla ei ole sinilevääkään, joten saamme siihen puhdasta vettä.

Viestikapulan luovutuksen jälkeen laulettiin Tule rauhan henki. Sen jälkeen mentiin katsomaan Luvian kirkon sisällä olevaa arvokasta Pyhän Olavin patsasta.

Pyöräilevät pyhiinvaeltajat huoltojoukkoineen saivat kahvin kanssa sekä suolaista että makeaa purtavaa Luvian seurakuntatalossa.

– Olimme varautuneet suuremmankin joukon kestittämiseen ja majoittamiseen. Ajattelimme, että vaeltajia olisi ollut enemmän, kertoi diakoniatyöntekijä Elina Jussila.

Pyhän Olavin mannerreitistä voi lukea lisää täältä.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Viestipyhiinvaellus Pyhän Olavin jalanjäljissä vie Savonlinnasta Turkuun – Luvialla viestipullo täytettiin merivedellä

Edellinen artikkeliSaamelais­alueen vainajain­jäänteet haudataan uudelleen Saamelaisten kirkko­päivien päätteeksi
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Mitä juhlitaan kukka­kimpuin? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä