Rauman seurakunnan irtisanottu talousjohtaja: ”Tilanne on täysin absurdi”

Rauman seurakunnan kirkkoneuvoston irtisanoma seurakunnan talouspäällikkö Marko Haapasaari kokee olleensa ajojahdin, hiillostamisen ja kiusaamisen kohteena Rauman seurakunnassa jo vuodesta 2008 lähtien.

Kirkkoneuvoston tilaaman selvityksen mukaan talousjohtaja on laiminlyönyt vuosien ajan hankintatoimen ohjeistuksen noudattamista ja valvontaa sekä rikkonut hankintalakia ja kirkkolakia.

Haapasaari kiistää syytökset ja kokee olevansa laittoman irtisanomisen uhri. Hän aikoo viedä asian hallinto-oikeuteen. Haapasaaren mukaan selvitystyö oli tilaustyö, jolla hänet haluttiin savustaa virasta.

– Selvitysmiehet eivät kysyneet minulta itseltäni mitään. Tilanne on täysin absurdi.

Työyhteisökonsulttien mukaan työyhteisön jäsenet kokivat joutuneensa konfliktitilanteiden jälkeen talousjohtajan hampaisiin ja mustamaalauksen kohteiksi. Ristiriitatilanteissa Haapasaari käytti heidän mukaansa ajoittain asiatonta kieltä ja käyttäytyi aggressiivisesti.

– Konsulttien sanomiksi väitetyt asiat irtisanomispykälässä ovat esittelijän omia tulkintoja, joista hän vastaa virkavastuullaan. Rauman seurakunta ei ole tilannut konsulteilta henkilöarviointeja. Mikäli olisi, niin lain mukaan sellaisiin olisi tarvittu kaikkien osapuolten suostumus, ja tällaisia suostumuksia ei ole keneltäkään pyydetty, Haapasaari sanoo.

– Maineeni lokaamista ja tulevien työllistymismahdollisuuksieni pilaamista en voi hyväksyä. Haluan, että minusta pöytäkirjoihin valheita kirjoittaneet ihmiset joutuvat vastuuseen ja maineeni tulee puhdistaa. Hallinto-oikeus lopulta päättää onko kirkkoneuvosto ja prosesseihin osallistuneet tahot toimineet laillisesti, hän jatkaa.

Kirkkoneuvosto haki Haapasaaren mukaan virkamiesoikeudellisella selvityksellä kirkkoherra Seppo Sattilaisen irtisanomista. Kirkkoherra kuitenkin irtisanoutui itse ennen menettelyn päätöstä. Haapasaaren mukaan henkilöt, jotka kirkkoneuvoston pyynnöstä lausuivat Sattilaisen toimista jotakin kriittistä, ovat sen jälkeen itse joutuneet irtisanotuksi tai ovat seuraavan ajojahdin kohteina.

– Kirkkoherra esitteli minun ohitseni toimivaltaani kuuluneita asioita ja antoi muun muassa urakoitsijalle käskyn uudisrakennuksen rakentamisesta ilman päätöksentekomenettelyä. Minä jouduin silti näistä vastuuseen. Ja kirkkoneuvosto antoi tämän kaiken tapahtua, Haapasaari sanoo.

Sattilaisen mukaan Haapasaaren häneen kohdistamat syytökset ovat täysin perättömiä eikä kirkkoneuvosto ole Sattilaisen mukaan syyttänyt häntä missään vaiheessa mistään.

– Ajojahti seurakunnassa jatkui niin pitkään, että ehkä on tietyllä tavalla helpotuskin, kun tulin irtisanotuksi. Ilmapiiri työpaikalla oli vuosikausia karmea. Ihan sama, kuka teki ja mitä, talousjohtaja oli aina syyllinen kaikkeen, Haapasaari sanoo.¬

Haapasaari haluaa viedä asiaansa eteenpäin asialinjalla.

– Kaikkia kohtaa täytyy toimia oikein. Rauman seurakunnassa tämä ei ole ollut itsestään selvää, vaikka pitäisi olla, Haapasaari sanoo.

Kuva: Olli Seppälä

Juttuun on lisätty 7.5. kello 10 Seppo Sattilaisen vastakommentti.

Lue myös:

Yle: Rauman kirkkoherra vapautettiin syytteistä

Raumalta irtisanoutunut kirkkoherra Sattilainen hakee nyt Raumalle kappalaiseksi

Rauman seurakunnan talousjohtaja on irtisanottu

Satakunnan Kansa: Rauman seurakunnan tuhkausmetallit myyntiin, rahat hukassa

LS: Rauman kirkkoneuvostolle ei vastuuvapautta tilintarkastajilta

Rauman seurakunnan työyhteisö ”vakavasti sairas” – kapituli selvittää kirkkoherran toimintaa

Kirkkoherra Seppo Sattilainen irtisanoutui

Edellinen artikkeliEssee: Pullonkaulojen vuoksi henki ei kulje somessa
Seuraava artikkeliRaumalta irtisanoutunut kirkkoherra Sattilainen hakee nyt Raumalle kappalaiseksi

Ei näytettäviä viestejä