Satakunnan Kansa: Rauman seurakunnan tuhkausmetallit myyntiin, rahat hukassa

Rauman seurakunta on vuosia kärsinyt työyhteisöongelmista ja talousepäselvyyksistä. Nyt ongelmavyyhti on saanut jatkoa: tuhkauksesta syntyneiden metallien kierrätyksessä ja siihen liittyvässä rahaliikenteessä epäillään vilppiä. Asiasta kertoo Satakunnan Kansa.

Lehden mukaan vainajien tuhkauksesta jääneet metallit ovat päätyneet hollantilaiselle erikoismetallien kierrätysyritykselle, mutta siitä ei ole varmuutta, paljonko rahaa on asiassa liikkunut ja minne rahat ovat päätyneet.

Rauman seurakunnan talousjohtaja Marko Haapasaari on jättänyt Satakunnan Kansan mukaan Lounais-Suomen poliisille yhteensä neljä tutkintapyyntöä epäillyistä väärinkäytöksistä. Metallien kierrätyksen lisäksi tutkintapyynnöt on tehty esimerkiksi hautausmaan käteisrahaliikenteestä ja kiinteistökorjausten urakoinnista.

Yksi tutkintapyyntö koskee hautausmaan huoltorakennuksen rakentamistöissä syntyneiden maamassojen hävittämistä ja ympäristösäädösten noudattamista. Epäilynä on, että osa jätepitoisista maamassoista on ajettu seurakunnan omistamalle maa-alueelle Lapin Narvijärvellä.

Taloushallintoon liittyvät ongelmat kärjistyivät Raumalla ensi kerran vuonna 2011. Tuolloin tilintarkastusraportissa todettiin, että talousjohtaja on käynyt osakesijoituksilla kauppaa kirkkoneuvoston vahvistamien varainhoitosäännösten vastaisesti.

Sittemmin seurakunnassa on kohistu salakuuntelujupakasta. Viime toukokuussa seurakunnan silloista kirkkoherraa Seppo Sattilaista ja talousjohtaja Haapasaarta epäiltiin salakuuntelusta. Käräjäoikeus jatkoi tuolloin asian vanhentumisaikaa tämän vuoden huhtikuun loppuun. Asia on julistettu salaiseksi.

Kuva: Olli Seppälä. Kuvassa Rauman Pyhän Ristin kirkko.

Lue myös:

Yle: Rauman kirkkoherraa epäillään salakuuntelusta

Rauman seurakunnan työyhteisö ”vakavasti sairas” – kapituli selvittää kirkkoherran toimintaa

Valtuusto haluaa selvityksen Rauman seurakunnan pörssitoiminnasta

LS: Rauman kirkkoneuvostolle ei vastuuvapautta tilintarkastajilta

Kirkkoherra Seppo Sattilainen irtisanoutui

Edellinen artikkeliPatriarkka Bartolomeos: Ortodoksinen kirkko tunnustaa vain yhden aidon uskon autenttisuuden
Seuraava artikkeliEmerituspaavi: Kaikki pääsevät taivaaseen?

Ei näytettäviä viestejä