Radion iltahartauksissa Heli Harjunpää vetää pieniä joogaharjoituksia

Yle Radio 1:n iltahartauksissa 24.2 ja 3.3. sairaalateologi Heli Harjunpää on johdatellut kuulijoita osallistumaan kristillisen joogan harjoitukseen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun joogasta puhutaan avoimesti ja myönteisesti radiohartauksissa.

Heli Harjunpää on kehittänyt Hiljaisuuden jooga -nimisen joogamuodon. Hän määrittelee sen kokonaisvaltaiseksi harjoitukseksi, ”jossa yhdistyvät lempeät, kehoa hoitavat liikkeet, mielen hiljentyminen sekä hengellisyys ja rukous”.

Radiohartauksissa kuulijoita pyydetään asettumaan rauhalliseen asentoon istuen, seisten tai maaten. Rentoutumisen jälkeen kämmenet laitetaan yhteen ja ne nostetaan otsan kohdalle, suun eteen ja sydämen päälle. Harjunpää sanoittaa toimintaa puhein, rukouksin ja raamatunlausein.

Hiljaisuuden jooga on parin viime vuoden aikana tullut tutuksi monissa seurakunnissa, sillä Heli Harjunpää on yhdessä Hiljaisuuden ystävät ry:n kanssa kouluttanut useita kymmeniä ohjaajia. Tämän vuoden koulutuksessa yhteistyökumppanina on myös Tampereen seurakuntayhtymä. Hiljaisuuden jooga on Harjunpään rekisteröimä tuotenimi.

”Jooga on yhä joillekuille myrkkyä”

Kirkon viestinnän ohjelmapäällikkö Kimmo Saares kertoo, että ottaessaan Heli Harjunpään hartauspuhujaksi ja sanan jooga osaksi radiohartautta tuottajat olivat tietoisia, että palautetta voi tulla.

– Muutamia kipakan kriittisiä kommentteja onkin tullut. Jooga on yhä joillekuille myrkkyä. Mutta näimme, että jooga ja kristillinen jooga on osa sitä todellisuutta, jossa ihmiset elävät, joten se voi näkyä myös hartausohjelmissa.

Saares muistuttaa, että ihminen ei ole pelkästään sielu tai mieli, vaan hänellä on myös keho.

– Kehollisuutta on aiemminkin esiintynyt radiohartauksissa, muun muassa niin sanottuja liikuttavia rukouksia. Ja jokin aika sitten Marjaana Toiviainen käytti fyysistä, eri ilmansuuntiin liittyvää rukousta.

Saareksen mukaan kuulijan kutsuminen hartauden aikana mukaan johonkin fyysiseen harjoitukseen tai toimintaan on yksi keino osallistaa häntä. Myös perinteinen ajatus, että kuulija laulaa hartauteen liittyvän virren omasta virsikirjastaan, on osallistamista.

– Ehkäpä juuri korona-aikana tarvitsemme myös sen kaltaisia hartauksia kuin Harjunpään pitämät eräänlaiset miniretriitit.

Harjunpää pitää ennen pääsiäistä kaikkiaan kuusi radiohartautta, jotka kuullaan keskiviikkoiltaisin. Kuuntele Heli Harjunpään iltahartaus 3.3.

Lue myös:

Kommentti: Kristillistä joogaa on olemassa ja sitä tulee lisää

Jooga sytytti paneelissa piispaehdokkaat Mari Leppäsen ja Jouni Lehikoisen

Arvio: Uutuuskirjan rukoilija on luopunut juhlavasta kielestä eikä kieriskele syyllisyydessä

Kirja-arvio: Joogan taustoista tarvitaan tietoa, sillä kaikki ei ole sitä, mitä sen väitetään olevan

”Kristillistä joogaa on se, kun kristitty joogaa” (Heli Harjunpään haastattelu vuodelta 2016)

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKymmenet kertoivat Kotimaalle kokemuksensa striimatuista jumalanpalveluksista – ”Nousin kotona seisomaan ja lauloin kunniaa”
Seuraava artikkeliMika Nokelainen on Turun arkkihiippakunnan uusi hiippakuntadekaani

Ei näytettäviä viestejä