Puolustusvoimat linjasi eettistä opetusta ja hartauskäytäntöjä

Puolustusministeriön resurssipoliittisen osaton päällikkö, ylijohtaja Jukka Juustin johdolla kokoontunut työryhmä on antanut esityksiä eettisen opetuksen ja hartauksien järjestämisestä sotilasparaateissa.

Työryhmä haluaa muuttaa kirkollista työtä puolustusvoimissa käsittelevän oppitunnin sisällön etiikkaa ja uskonnonvapautta käsitteleväksi. Työryhmä ei näe ongelmallisena, että opetusta antaa sotilaspappi, sillä oppituntien tulee olla uskonnottomia ja tunnustuksettomia, jolloin niiden sijaan ei ole tarpeen järjestää erillistä opetusta..

Työryhmän raportissa todetaan, että ”sotilaspapin virka ja virkapuvun käyttäminen ei tee heistä kelvottomia opettamaan asioita, joihin heillä todetaan olevan paras osaaminen”.

Hartauksista todetaan, että ne ovat vapaaehtoisia myös kirkkoon kuuluville. Paraatitilanteessa hartaudet jatkuvat edelleen, mutta ne toteutetaan niin, että ne jotka eivät osallistu hartauteen poistuvat yhtenäisenä joukkona.

– Kirkollisentyön kannalta työryhmän esitykset ovat varsin hyviä ja selkeyttäviä. Tällä voi olla myös periaatteellista merkitystä kun yhteiskunnassa laajemmin pohditaan uskonnon näkymistä, sanoo kenttäpiispa Pekka Särkiö, jota kuultiin asiantuntijana työryhmässä. Toinen asiantuntija oli Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski.

Särkiö kertoo, että työryhmän suositukset menevät pääesikunnan koulutusosastolle, josta tulevat kevään aikana tarkemmat ohjeet. Ne astuisivat voimaan heinäkuun alussa.

Kotimaa24 tavoitti Särkiön Amsterdamista, jossa hän osallistuu sotilaspappien kansainväliseen kokoukseen. Kokoontumisen aiheensa on monikulttuurisuuden kohtaaminen.

Tutustu työryhmän raporttiin

Kuva: Timo Lindholm. Kainuun prikaatin varusmiehet kenttämessussa Rovajärvellä marraskuussa 2014.

Edellinen artikkeliTuleeko paavi Suomeen, piispa Sippo?
Seuraava artikkeliVapaa-ajattelijoiden määrä hienoisessa laskussa

Ei näytettäviä viestejä