Professori: Luther-pamfletin julkaisu koettelee pykälien rajoja

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi, että kansallissosialistisen La Colonia -järjestön aikomus julkaista suomeksi Martti Lutherin juutalaisvastainen pamfletti Juutalaisista ja heidän valheistaan koettelee lain rajoja. Järjestö yrittää saada jo painettua teosta suomalaisten kirjakauppojen valikoimaan.

Nuotion mukaan teoksen kulttuurihistoriallisen merkityksen takia tapahtuva julkaiseminen on lainsäädännön näkökulmasta eri asia kuin se, että avoimen juutalaisvastaisen kirjan julkaisee äärioikeistolainen järjestö.

Nuotio jättäisi viranomaisten arvioitavaksi sen, olisiko Virossa jo julkaistun kirjan myyminen Suomen kirjakaupoissa kiihotus kansanryhmää vastaan.

– Julkaisijalla ja levittäjällä voi tällaisissa tapauksissa olla jotakin vastuuta. Yksittäinen kirja ei ole vaarallinen, mutta tilanne muuttuu, jos se yllyttää tiettyä porukkaa laittomuuteen. Kirjan myyminen Suomessa voisi tulla viranomaisten arvioitavaksi nimenomaan tämän pykälän kannalta, kun tiedettäisiin miten se on tuotu markkinoille, kenen toimesta ja kuka myynnistä käärii rahat, Nuotio sanoo.

Pohjoismaissa korostetaan hänen mukaansa aika paljon sananvapautta, eikä sitä ihan helposti lähdetä rajoittamaan.

Nuotion mukaan myös Virossa on samantyyppinen pykälä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan kuin Suomessa.

– Rikosoikeudellinen arviointi on aina uutta ja tilanteeseen liittyvää. Kaikilla on sananvapaus ja ilmaisun vapaus, mutta ei voida ajatella, että pelkästään vanhoilla jutuilla ratsastaminen päästäisi vastuusta näiden säännösten alla, Nuotio sanoo.

Helsingin yliopiston seemiläisten kielten ja kulttuurien professori emeritus Tapani Harviainen luonnehtii Lutherin kirjaa hänen vanhuutensa pettymyksen ilmaisuksi, jolle kansallissosialistit yrittävät saada nykylukijoita.

– Tässä halutaan lietsoa juutalaisvastaisuutta, Harviainen uskoo.

Vaikka Lutherin kirja julkaistaisiin puhtaasti kulttuurihistoriallisesta mielenkiinnosta, sitä ei kannattaisi Harviaisen mukaan silloinkaan laittaa tarjolle ilman Lutherin aiempaa teosta, jossa hän kirjoittaa myönteisesti Jeesuksen juutalaisuudesta.

– Teos pitäisi asettaa kunnolla kontekstiinsa eikä tarjoilla sitä Lutherin johtavana ajatuksena juutalaisten suhteen.

Juutalaisista ja heidän valheistaan on julkaistu suomeksi aiemminkin. Viimeisimmästä julkaisusta vuonna 1939 olivat niin ikään vastuussa äärioikeistolaiset, kirjan kustansi kansallissosialistinen Kustannus Oy Vasara.

Lue myös: Kansallissosialistinen järjestö aikoo julkaista Lutherin juutalaisvastaisen kirjan suomeksi