Kansallissosialistinen järjestö aikoo julkaista Lutherin juutalaisvastaisen kirjan suomeksi

Virossa rekisteröity yhdistys La Colonia (viroksi lyhennettynä MTÜ) on julkaisemassa Martti Lutherin kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan suomeksi. Virossa painetulle kirjalle yritetään saada suomalaisten kirjakauppojen valikoimaan.

"Virossa rekisteröity MTÜ La Colonia on kansainvälinen kansallissosialistien veljeskunta, jonka tarkoituksena on eurooppalaisten arvojen vaaliminen sekä historiaa ja aatetta koskevan tiedon tarjoaminen ennenkaikkea omille jäsenille", järjestön nettisivuilla luonnehditaan.

Julkaisun markkinoijana Suomeen päin on vapaa kääntäjä titteliä käyttävä Risto Teinonen.

- Kirja julkaistaan monestakin syystä. Ennen kaikkea siksi, että tätä tärkeää teosta ei ole painettuna saatavana ja koska kyseessä on joidenkin mielestä arkaluonteinen kirja, ei ole myöskään odotettavissa, että tunnetummat kustantajat sitä omaan julkaisuohjelmaansa ottaisivat. Olemme sitä mieltä, että tiedon tulee olla siitä kiinnostuneiden saatavilla. Kansalaisilla on oikeus tietää, mitä Luther oman elämänkokemuksensa perusteella aiheesta ajatteli, Teinonen sanoo.

Mitä sitten tarkoittaa kansallissosialistisuus yhdistykseen viitaten?

- Kaikki jäsenemme eivät varmastikaan tunnusta tätä vakaumusta, Teinonen sanoo.

Keskustelussa käy ilmi, että järjestön sisällä on esimerkiksi holokaustista historiantutkimuksen vastaisia mielipiteitä.

Teinonen kertoo, että he ovat lähettäneet Suomeen markkinointikirjeen kirjasta. Se on mennyt esimerkiksi joihinkin kristillisiksi luonnehdittaviin kirjakauppoihin. Yksikään ketju ei ole ainakaan toistaiseksi ilmoittautunut ottamaan kirjaa.

- Virossa julkaisimme viime vuonna saman tekstin vironnoksen. Teosta myytiin Suomea viisi kertaa pienemmillä markkinoilla noin 8 kuukaudessa yli 400 kappaletta. Minkäänlaista ongelmaa kirjan julkaisusta ei ole ilmennyt. Kevään aikana julkaisemme kirjan myös venäjäksi. Se on tarkoitettu venäjänkielisille lukijoille Virossa, Latviassa ja Venäjällä.

Kysymykseen, millaista keskustelua toivotaan, Teinonen vastaa muun muassa toivovansa, ettei elettäisi sellaista aikaa, jona "historialliset dokumentit haluttaisiin vaieten unohtaa".

- Puhumattakaan siitä, että niiden esille tuomisesta haluttaisiin rangaista. Uskomme sananvapauteen ja painovapauteen.

Teinonen kuvaa kirjan sanomaa "erittäin kiinnostavaksi". Hänen mukaansa se avaa uusia näkökulmia kirjoittajaan ja hänen aikaansa.

- Ehkä tämäkin kirja osaltaan näyttää, kuinka paljon on vielä olemassa sellaista ajatustapaa, että "sallittua on vain sellaisten kirjojen julkaiseminen, joista minä itse pidän", Teinonen sanoo.

Juutalaisista ja heidän valheistaan ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1543. Suomeksi Juutalaisista ja heidän valheistaan ilmestyi ensi kerran vuonna 1939. Toinen, pieni painos ilmestyi vuonna 1976 ja sitäkään ei ole enää saatavilla. Teinosen mukaan nyt käsillä oleva laitos on 1930-luvulla Saksassa lukuisina painoksina ilmestyneen lyhennelmän, niin sanotun kansanpainoksen käännös, jossa Lutherin teoksen pääsanoma on esitetty hyvin tiiviisti. Kustantajan MTÜ La Colonia on tällä hetkellä rekisteröity Tallinnassa, aiemmin Tartossa, jossa on myös kirjan painopaikka. Suomenkielisestä kirjasta on otettu jo 2000 kappeleen painos.

Lue myös: Professori: Luther-pamfletin julkaisu koettelee pykälien rajoja