Professori Jaana Hallamaa lähtee ehdolle Helsingin piispanvaaliin – ”Kirkko on kuin komposti”

Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa, 58, lähtee ehdokkaaksi Helsingin hiippakunnan piispanvaaliin. Vaali käydään alkusyksystä.

Ehdokasasettelu ei ole vielä alkanut. Sen aikataulu selviää lähiviikkoina.

Helsingin nykyinen piispa Irja Askola ilmoitti joulun alla, että hän jää eläkkeelle 1.11.2017. Jaana Hallamaa kertoo Kotimaa24:lle, että Askolan ilmoituksen jälkeen monenlaisista taustoista olevat ihmiset, papit ja maallikot, ovat ottaneet häneen yhteyttä ja pyytäneet ehdokkaaksi piispanvaaliin.

Vaalissa on äänioikeus hiippakunnan papeilla ja seurakuntien maallikkovalitsijoilla.

Hallamaata pyydettiin ehdokkaaksi myös vuonna 2010 järjestettyyn Helsingin piispanvaaliin, jossa Irja Askola tuli valituksi. Tuolloin hän kieltäytyi ehdokkuudesta perhesyihin vedoten.

”Helsinkiä pidetään menetettynä alueena”

Hallamaa odottaa, että piispanvaali on mahdollisuus keskustella julkisesti erilaisista tärkeistä ja ajankohtaisista asioista. Helsingin hiippakunnan tilannetta hän pitää kiinnostavana ja innostavana.

– Kirkolliskokousedustajana olen havainnut, että monet muualla Suomessa toimivat pitävät Helsinkiä menetettynä alueena. Helsingissä tapahtuvat asiat ovat kuitenkin myöhemmin edessä muualla, Hallamaa sanoo.

Hänen mielestään kirkko on kuin komposti, johon heitetään jätteitä eli projisoidaan toiveita ja pettymyksiä. Suotuisissa oloissa jätteistä kompostoituu uuden kasvun mahdollistavaa multaa.

– Tämä ilmentää myös kirkon voimaa. Vain siihen, millä on merkitystä, kohdistetaan niin paljon aggressiota. Kirkko voi muuttua defensiiviseksi. Tai sitten voimme kuunnella pettymyksiä ja vihaa ja luoda niistä jotain uutta.

Hallamaa ei kaipaa kirkolta nöyristelyä vaan oman sanoman esillä pitämistä. Hänen mielestään kirkon kannattaa turvautua liturgiseen perinteeseensä ja toimituksiin – muotomenoihin, kuten Hallamaa asian ilmaisee – sillä ilman muotoa ei ole sisältöä.

”Askola on joutunut koville”

Hallamaa tunnetaan Tulkaa kaikki -liikkeen aktiivina. Hän on allekirjoittanut kirkolliskokousedustajien aloitteen, jossa osoitetaan tukea samaa sukupuolta olevien kirkolliselle vihkimiselle. Hän sanoo kuitenkin haluavansa sanoutua irti konservatiivi–liberaali-asetelmasta.

– Se on äärimmäisen haitallinen. Sen jälkeen, kun ihmiseen on lyöty leima, häntä ei enää tarvitse kuunnella.

Hän lisää, että papiksi vihittynä naisena hän ei kuitenkaan kelpaa kaikille.

– Jaan siitä syvän tuskan monien pappisnaisten kanssa.

Irja Askola on joutunut virassaan koville, Hallamaa toteaa.

– Hänet on leimattu naispiispaksi, jota oikeaoppisina itseään pitävät henkilöt eivät ole voineet tunnustaa. Hän on saanut valtavasti vihapostia. Minusta hän on selviytynyt hienosti, toiminut sillanrakentajana ja tehnyt valtavasti myös sellaista näkymätöntä työtä, josta ei tiedetä.

Suomeen toukokuun alussa

Jaana Hallamaa asuu parhaillaan Britanniassa. Hän on neljän kuukauden tutkimusvapaalla Cambridgen Clare Hall Collegessa, missä hän viimeistelee kirjaansa yhteistoiminnan etiikasta. Suomeen hän palaa kirkolliskokouksen alla toukokuun alussa.

Hallamaa on toiminut sosiaalietiikan professorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa vuodesta 2002.

– Tilanteeni on siitä hyvä, että minun ei tarvitse tulla piispaksi. Totta kai olen silti vakavissani, kun olen suostumukseni antanut.

Hallamaa toteaa, että vaalissa ehdokkaat asettavat itsensä alttiiksi ja äänestäjät tekevät ratkaisun.

– Monet vaativat tehtävät edellyttäisivät ihmiseltä mahdottomuuksia. Äänestäjät ratkaisevat, mitä edellytyksiä he pitävät kaikkein tärkeimpinä. Se on fantastinen piirre vaalissa.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

Analyysi: Helsingin piispanvaalin ratkaisee kirkon kahtiajako – ja siksi Teemu Laajasalo menestyy

Analyysi: Piispanvaalit heräämässä

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola jää eläkkeelle marraskuussa 2017

Edellinen artikkeliSTT: Irtisanottu pappi Mitro Repo vaatii seurakunnalta yli 90 000:ta euroa
Seuraava artikkeliVarrella virren -lauluillat Oulussa: Mukana myös viittomakielinen kuoro

Ei näytettäviä viestejä