Presbyteeri ja metodisti jyräsivät USA:n esivaalien supertiistaina

Presbyteeri Donald Trump ja metodisti Hillary Clinton saivat merkittäviä voittoja tiistaina Yhdysvalloissa käydyissä presidenttikisan esivaaleissa. Eilinen supertiistai oli Yhdysvaltain esivaalien tärkein äänestyspäivä.

Merkittävistä osavaltiovoitoista huolimatta republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Trumpin ja demokraattien ehdokkuudesta kisaavan Clintonin valinnat eivät ole vielä varmoja.

Yhdysvaltain presidentit ovat aina olleet kristittyjä. Vain kahdella heistä ei ole ollut muodollista suhdetta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Nyt vahvoilla olevista ehdokkaista Donald Trump on presbyteeri. Nimitystä käytetään etenkin Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa vaikuttavista reformoiduista.

Vuonna 2012 Trump kertoi Christian Broadcasting Networkin (CBN) haastattelussa pitävänsä omaa uskontoaan upeana. Muslimien pääsyn Yhdysvaltoihin ehdokas sen sijaan on halunnut estää kokonaan.

Trump kertoi CBN:lle myös säästävänsä kaikki faneiltaan lahjaksi saamansa Raamatut. Osa Yhdysvaltain raamattuvyöhykkeen evankelikaaleista on kuitenkin suhtautunut Trumpiin epäilevästi, Religion News Service kertoo. Trump onkin yrittänyt vakuuttaa evankelikaaleille käyvänsä säännöllisesti kirkossa.

Demokraattien Hillary Clinton on metodisti. Viime kuun alussa Clinton viittasi Uudessa testamentissa olevaan rakkauden kaksoiskäskyyn tärkeimpänä oppimanaan ohjeena. Hän jatkoi ajattelevansa, että Kristus kehottaa meitä rakastamaan Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistämme niin kuin itseämme. Clinton lisäsi, että monissa asioissa tuomitseminen pitäisi jättää Jumalalle.

Religion News Servicen mukaan Clinton on sanonut rukoilevansa päivittäin tarkkanäköisyyttä, viisautta, voimaa ja rohkeutta. Hän on kuitenkin todennut, ettei hänelle ole luontevaa mainostaa uskoaan.

Paavilta kritiikkiä Trumpille

Kaksi viikkoa sitten mediassa syntyi väittely paavi Franciscuksen ja Donald Trumpin välille. Paavi sanoi uutistoimisto AFP:lle Trumpiin viitaten, että henkilö, joka suunnittelee muurien eikä siltojen rakentamista, ei voi olla kristitty. Trump on sanonut haluavansa pysäyttää laittomien siirtolaisten saapumisen Yhdysvaltoihin.

Trump kommentoi paavin lausuntoa sanomalla olevansa ylpeä siitä, että on kristitty.

Tavallisten amerikkaisten mielestä Trump ja Clinton ovat presidenttikilvan kaksi vähiten uskonnollista ehdokasta. Tammikuun lopussa julkaistun Pew-tutkimuskeskuksen mielipidemittauksen mukaan 60 prosenttia amerikkalaisista piti presidenttiehdokas Trumpia vähän tai ei lainkaan uskonnollisena. Clintonilla vastaava osuus oli 43 prosenttia.

Alkuperäiset kuvat: Wikimedia Commons. Trumpin kuva: Gage Skidmore. Clintonin kuva: United States Department of State.

USA:n presidenttiehdokkaiden uskonnollisuutta käsitellään laajasti torstaina 10.3. ilmestyvässä Kotimaassa.

Lue myös:

Trump on äänestäjien mielestä vähiten uskonnollinen ehdokas

Donald Trump jakaa USA:n evankelikaaleja

Mihin kristilliseen tunnustuskuntaan kannattaa kuulua, jos haluaa Yhdysvaltojen presidentiksi?

Edellinen artikkeliIsraelilaiset vapaaehtoiset auttavat Syyrian pakolaisia Kreikassa
Seuraava artikkeliYle Battle haluaa parantaa keskustelukulttuuria – ”Kaikki uskonnot tulisi kieltää”

Ei näytettäviä viestejä