Piispainkokous linjaa: Kirkon on syytä säilyttää vihkioikeutensa

Kirkon on nykyisessä tilanteessa syytä säilyttää vihkioikeutensa, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous esittää kirkolliskokoukselle. Keskiviikkona Helsingissä kokoontunut piispainkokous lähetti kirkolliskokoukselle selvityksen kirkon vihkioikeudesta luopumisesta ja avioliittoon vihkimisen merkityksestä.

”Vihkioikeuden säilyttäminen tukee kirkon identiteettiä evankeliumia julistavana, jäseniään palvelevana ja kulttuuriperinnettä ylläpitävänä kirkkona. Selvitystä varten tuotettu kyselytutkimus osoittaa, että kirkollisella avioliittoon vihkimisellä on myös erittäin vahva kannatus niin kirkon jäsenten kuin kaikkien suomalaistenkin keskuudessa”, selvityksen saatteessa todetaan.

Piispainkokous sanoo pitävänsä tärkeänä, että kirkolliskokous ottaa selvityksen huomioon jatkotyöskentelyssään. Piispat toivovat, että selvityksen johtopäätöksiä arvioidaan, kun kirkolliskokous käsittelee kirkon avioliittokäsityksen laajentamista koskevaa edustaja-aloitetta.

Selvityksen johtopäätökset eivät kuitenkaan ole esityksiä kirkolliskokoukselle, piispainkokous sanoo.

”Asiaa koskevassa keskustelussa ja päätöksenteossa tulee pitää johtavana periaatteena sitä, että näkemyserot suhtautumisessa samaa sukupuolta olevien avioliittoon eivät muodostu kirkkoa jakavaksi asiaksi”, saatteessa todetaan.

Kirkolliskokous pyysi marraskuussa 2016 piispainkokousta selvittämään yhdessä kirkkohallituksen kanssa vihkioikeudesta luopumisen vaikutuksia kirkolle. Piispainkokous pyysi selvityksen ulkopuoliselta selvityshenkilöltä, professori emerita Eila Helanderilta. Helander luovutti syyskuussa piispainkokoukselle laajan kartoituksensa avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkon identiteetille ja kirkon eri vaihtoehdoista.

Kirkolliskokous kokoontuu Turussa 6.–9.11.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Selvitys: Kirkko ei luovu avioliitto-opetuksestaan, mutta sateenkaaripareja saa vihkiä

”Tämä on vaikea rasti” – arkkipiispa kommentoi Helanderin selvitystä

Eila Helander: Kirkolliskokouksen on pakko tehdä jokin päätös vihkimisestä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkkohallitus suunnittelee: Seurakunnat maksaisivat Kirkon keskusrahastolle aiempaa vähemmän
Seuraava artikkeliSuomi 100 ja Kristuspäivä: ”Oma rukoilu tuntuu piipitykseltä, isolla joukolla rukoilu rohkaisee”

Ei näytettäviä viestejä