Piispa Salmi: Pohjoiset seurakunnat tarvitsevat pian lain turvaa

Oulun piispa Samuel Salmi sanoo, että kirkko tarvitsee nopeasti erityislainsäädännön, joka turvaa riittävät virat ja tarpeelliset palvelut pohjoisten reuna-alueiden seurakuntiin. Haastavia alueita ovat erityisesti Muonio, Enontekiö, Utsjoki, Savukoski ja Pelkosenniemi.

– Pohjoisen seurakunnissa työntekijät tekevät jo paljon vapaaehtoistyötä, eivätkä he pysty pitämään esimerkiksi kaikkia virkaehtosopimusten mukaisia lomia. Se ei ole yhdenvertaista. Köyhyyttä ei voi loputtomasti jakaa pohjoisessa keskenään. Tilanteeseen tarvitaan kokonaiskirkollinen ratkaisu, Salmi sanoo.

Salmi nosti asian esille viimeksi kirkolliskokouksessa ja sai myönteistä vastakaikua. Aika kuitenkin loppui kesken. Salmen tietojen mukaan suunnitteilla on ollut edustaja-aloite aiheesta.

– Edustaja-aloitteesta alkava tie on kuitenkin hidas. Kirkkohallituksella olisi mahdollisuus ryhtyä valmistelemaan tällaista lainsäädäntöä heti, mihin heitä kannustan.

– Olen nähnyt tilanteen paikan päällä ja tilastotkin sen kertovat. Kirkossa ei voida enää odottaa vuosia, vaan erityistoimenpiteitä tarvitaan nopeasti. Kirkko on aina ollut ylpeä siitä, että sen toimipisteistä valot sammuvat syrjäseuduilla viimeisenä. Kirkon on palveltava uskollisesti kaikkia suomalaisia, Salmi vetoaa.

Erityistoimenpiteiden tarve liittyy alueella myös vähemmistön oikeuksiin. Utsjoen seurakunta on Suomen ainoa enemmistöltään saamenkielinen seurakunta. Jos se päätettäisiin liittää johonkin toiseen seurakuntaan, enemmistöltään saamenkielisen seurakunnan olemus vaarantuu.

Samuel Salmi muistuttaa, että pohjoisen seurakunnat palvelevat myös suurta joukkoa etelässä asuvia matkailijoita. Esimerkiksi vihkimisiä toimitetaan alueella huomattavasti enemmän kuin oma väestöpohja edellyttäisi.

Kirkkohallituksen tuki tunturikappeleille ei Salmen mukaan riitä.

Kuva: Jaani Föhr

Edellinen artikkeli”Toivon voivani vihkiä” – Papit pohtivat, mitä vastata häitään suunnitteleville
Seuraava artikkeliKirkko ei taivu Kielitoimiston linjaan – käyttää jatkossakin nimessään yhdysmerkkiä

Ei näytettäviä viestejä