Kirkko ei taivu Kielitoimiston linjaan – käyttää jatkossakin nimessään yhdysmerkkiä

Suomen evankelis-luterilainen kirkko kirjoittaa jatkossakin nimensä yhdysmerkkiä käyttäen. Kirkkohallituksen täysistunto otti asiaan kantaa tiistaina.

Kotimaisten kielten keskus pyysi kirkolta lausuntoa sanan evankelis-luterilainen kirjoitusasusta. Kirkon toivottiin perustelevan, miksi se käyttää nimessään yhdysmerkkiä.

Suomen kielen lautakunta on suosittanut vuonna 1986 sanasta viivatonta kirjoitusasua. Se aikoo käsitellä asiaa uudelleen kokouksessaan 13. toukokuuta.

Kirkon lausunnossa sen nimen kirjoitusasua tarkastellaan niin historiallisesta, teologisesta, ekumeenisesta, kielellisestä kuin oikeudellisestakin näkökulmasta.

Kirkkohallituksen täysistunnon mukaan viivallista kirjoitusasua puoltavat ennen muuta historialliseen jatkuvuuteen ja identiteettiin liittyvät syyt. Päätöksessä painotetaan myös käytännöllisyyttä: nimenmuutos edellyttäisi muutoksia kymmeniin lakeihin ja asetuksiin. Yhdysmerkin käyttämistä tukee myös pyrkimys yhtenäisyyteen, sillä kirkon ruotsinkielisessä nimessä säilyisi joka tapauksessa viivallinen kirjoitusasu.

Kirkkohallitus myöntää, että yhdysmerkitöntä kirjoitusasua puoltaisi kielellinen kehitys. Niinpä kirkko ei pidä suurena ongelmana sitä, että yleiskielessä nimeä käytetään myös viivattomassa muodossa.

”Sekaannuksen vaaraa ei ole olemassa”, lausunnossa todetaan.

Oikeinkirjoitussääntöjen mukaan viivaa eli yhdysmerkkiä käytetään yhdyssanoissa, joiden osat ovat rinnasteiset eli samanarvoiset. Jos yhdyssanojen osat eivät ole samanarvoiset, vaan alkuosa täsmentää loppuosan merkitystä, osat kirjoitetaan yhteen ilman viivaa.

Kirkkohallituksen lausunnon mukaan kirkon nimessä käytettävät sanat eivät kuitenkaan ole täysin samanarvoiset. Lausunnossa todetaan, että kyse on määritesuhteesta, vaikka yhdysmerkin käyttö sanojen välissä antaisikin ymmärtää niiden olevan rinnasteiset. Kirkon mukaan nimi kertoo täsmällisesti ja avoimesti, mistä kirkollisesta suuntauksesta on kysymys.

Lausunnossa todetaan, että kirkon nimi on opittu tuntemaan myös kansainvälisissä ja ekumeenisissa yhteyksissä. Luterilaisuuden rinnalla nimessä esiintyvä sana evankelinen perustuu kirkon tunnustukseen ja oppiin. Sanan poistaminen voisi lausunnon mukaan aiheuttaa virheellisen käsityksen kirkon opin muutoksesta.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kielitoimisto perää kirkolta: Miksi evankelis-luterilaisessa käytetään yhdysmerkkiä?

Evankelis-luterilainen vai evankelisluterilainen? – Kiista kirkon nimen kirjoitusasusta elää ja voi hyvin

Edellinen artikkeliPiispa Salmi: Pohjoiset seurakunnat tarvitsevat pian lain turvaa
Seuraava artikkeliSuomen kirkon katekismus julkaistaan taas uudella kielellä – nyt Namibiassa kwangaliksi

Ei näytettäviä viestejä