Piispa Repo: Esikoislestadiolaisten kirkkopyhien järjestäminen ei suotavaa

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo ei suosittele kirkkopyhien järjestämistä niiden esikoislestadiolaisten yhdistysten kansaa, jotka ovat aloittaneet erillisehtoollisten vieton. Repo ohjeistaa hiippakuntansa kirkkoherroja kirjeitse.

”Ei ole suotavaa, että seurakunnat järjestävät esikoislestadiolaisten kirkkopyhiä tai luovuttavat yhdistyksen käyttöön tilojaan tai liittävät ilmoituksiinsa esikoislestadiolaisten seuroja paikkakunnilla, joilla yhdistyksen paikallisosasto on aloittanut omien ehtoollisten viettämisen”, Repo kirjoittaa.

Esikoislestadiolaiset ovat eräillä paikkakunnilla järjestäneet maallikovetoisia ehtoollistilaisuuksia. Tampereen hippakunnassa näin tapahtui joulun alla Jämsässä.

”Omien sakramenttien toimittaminen kirkosta erillään, ilman pappeja, omin liturgisin muodoin ja itse valitun järjestyksen mukaan johtaa esikoislestadiolaisen liikkeen teologisesti katsoen omaksi, itsenäiseksi kirkokseen, jolla ei ole sen paremmin muodollista kuin hengellistä yhteyttä evankelis-luterilaisen kirkon kanssa. Ei ole varmaa, että esikoislestadiolaisen liikkeen johdossa olisi riittävästi harkittu tämän kauaskantoisen askeleen seuraamuksia. Ilmeistä kuitenkin on, että sillä ei ole jakamatonta tukea liikkeen jäsenten piirissä”, Repo sanoo.

Repo toteaa, että sakramenttien viettäminen ilman yhteyttä kokonaiskirkkoon muuttaa niiden merkitystä.

”Kristuksen nimeen kastaminen ja hänen ruumiinsa ja verensä sakramentin nauttiminen liittävät ihmisen yhteen kaikkien muiden kastettujen kanssa ja tekevät hänestä osan Kristuksen elävästä ruumiista. Kastetta ja ehtoollista ei voi toimittaa ilman tarkoitusta liittää samalla yhdeksi kaikkien muiden Kristuksen ruumiin jäsenten kanssa. Muunlaiset pyrkimykset edistävät hajaannusta, jollaisesta apostoli Paavali uskovia varoittaa.”

Repo kuitenkin muistuttaa kirjeessään, että seurakunnissa on edelleen syytä vastata ihmisten hengellisiin tarpeisiin ja jatkaa yhteistyötä esikoislestadiolaisten paikallisosastojen kanssa siellä, missä se keskinäisessä luottamuksessa on mahdollista.

Aiemmin Mikkelin piispa Seppo Häkkinen on lähettänyt seurakuntiin esikoislestadiolaisten ehtoollisseparatismia koskevan samansisältöisen kirjeen.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Häkkinen: Ei yhteistyötä sakramenttiseparatistien kanssa

Edellinen artikkeliLähetysseura järjestää matkan Palestiinan maratonille
Seuraava artikkeliKuopion hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä