Piispa Mari Leppänen: Pandemia osoittaa, että aika on ajanut kirkossa monenlaisen toiminnan ohi

Piispa Mari Leppänen. Kuva: Timo Jakonen / Kirkon kuvapankki

Radio Deissä keskiviikkona kuullussa Piispan kyselytunti -ohjelmassa keskusteltiin murroksista, joita yhteiskunnan muutos ja korona-aika aiheuttavat kirkolle. Radio Dein ja Kotimaan ohjelmassa Turun arkkihiippakunnan piispana aloittanutta Mari Leppästä haastattelivat MTV:n uutistuottaja Jouni Sipilä, Turun Sanomien uutistoimituksen päällikkö Anne Savolainen ja Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä. Ohjelman voi kuunnella täältä.

– Vaikka kirkon institutionaalinen rooli muuttuu, tässä ajassa on tosi paljon kaipausta. Osataanko me siihen vastata, osataanko jättää asioita taakse ja asettua uudenlaiseen odotukseen? Mari Leppänen kysyi.

Leppäsen mukaan korona-aika on osoittanut, kuinka tärkeää on, että seurakunnassa tullaan yhteen ja jaetaan elämää. On kuitenkin löytynyt myös asioita, jotka jätetään taakse.

– On varmasti paljon kokoavaa toimintaa, jonka ohi aika on ajanut ja syntyy jotain kokonaan uutta.

Leppänen huomautti, että striimatut jumalanpalvelukset on toteutettu kokoontumisrajoitusten aikana pitkälti työntekijöiden voimin. Hänen mielestään pandemia-ajan jälkeen pitää panostaa siihen, että seurakuntalaiset palaavat toteuttamaan jumalanpalveluksia.

Kirkko ei ole enemmistöasemassa vaan tasaveroinen kumppani

Mari Leppänen sanoi, että hän haluaa tehtävässään pitää mielessään ennen kaikkea seurakuntalaisen, tavallisen ihmisen. Hänen mukaansa kirkon tehtävä on olla aina heikommassa asemassa olevan ihmisen puolella.

– Tällä hetkellä suomalaisessa yhteiskunnassa ajattelen erityisesti vanhoja ihmisiä. Tosi moni elää nyt yksin, joutuu sairastamaan yksin, ihmiset joutuvat jopa kuolemaan yksin.

Leppänen miettii myös jälkiä, joita korona-ajasta jää ihmisille, joiden elämä on ollut jo valmiiksi haurasta.

– Jos perheessä on ollut jo ennestään mielenterveys- ja päihdeongelmia, niin minkälaista helvettiä se on voinut olla siellä kotona, sillä se on ollut tiukkaa ihan jokaisessa perheessä.

Työhönsä Mari Leppänen tahtoo tuoda oman sukupolvensa neuvottelevan tavan toimia. Toiminnassaan hän haluaa painottaa sitä, että kirkko on luontoon liittyvissä kysymyksissä samojen kysymysten äärellä kuin muutkin toimijat, ja ne kysymykset ovat kirkon olemuksen ytimessä. Leppäsen mielestä luomakunnasta tarvitaan teologista puhetta ja kirkon pitää näyttää esimerkkiä kohtuullisessa elämäntavassa.

Leppänen huomautti myös, että kirkko käy läpi suurta muutosta enemmistöasemasta tasaveroisesti muiden toimijoiden rinnalla vaikuttavaksi kumppaniksi. Hän haluaa vahvistaa tätä kumppanuuden näkökulmaa.

– Muutos edellyttää kaikilta työntekijöiltä dialogista tapaa toimia. Tämä liittyy myös siihen, miten suhtaudumme toisiin uskontoihin ja uskonnottomiin.

Lue myös:

Mari Leppänen vihittiin piispaksi poikkeusmenoin – kaavussa pihlajanmarjoja, saarnassa uudistuksen henkeä

Kommentti: Piispa Mari Leppäsen ensimmäinen saarna oli järisyttävän hyvä ja sisälsi lupauksen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.